Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts i portaveu a la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere, Mònica Álvaro, ha demanat que “en el marc del Pla de Contingència per la COVID-19 per a les víctimes de violència masclista, l’Estat realitze una modificació de la Renda Activa d’Inserció (RAI) per tal d’incrementar la seguretat econòmica d’este col·lectiu tan vulnerable, la inclusió laboral del qual, i més de cara a un 1 de Maig tan particular, continua sent necessària i important”.

Segons la diputada Álvaro, “el que proposem des de Compromís és que tal i com s’ha fet ja amb altres prestacions, com la de desocupació, que la RAI pel que fa al temps de confinament no es comptabilitze i, per tant, no sume per al còmput total de la prestació. És a dir, les persones beneficiàries, com poden ser les víctimes de violència de gènere, continuarien rebent aquesta prestació sense comptar els mesos de l’estat d’alarma”.

“Es tracta, si més no, d’oferir la major seguretat als col·lectius vulnerables en general i a les víctimes de violència masclista en particular al voltant de la seua situació econòmica post confinament, entenent que les opcions que han tingut durant la reclusió per trobar feina, refer la seua vida social, etcètera, han sigut gairebé nul·les. Des de Compromís volem apostar fort per una inclusió i reinserció de les persones vulnerables i, per descomptat, de les víctimes de violència de gènere”.

“I és que és evident que l’actual situació de confinament dificulta a les dones víctimes de violència de gènere i masclista la possibilitat de denunciar al seu agressor o, fins i tot, la possibilitat d’abandonar el seu domicili en cas de percebre el perill. Les últimes dades indiquen que durant l’estat d’alarma les consultes de víctimes de violència de gènere han augmentat al voltat del 47%. No obstant això, s’estan produint menys denúncies ateses les circumstàncies presents: la contínua convivència amb el maltractador, la presència dels fills i filles, entre d’altres”.

“Precisament som conscients que la disminució de les denúncies no implica necessàriament una disminució de les agressions i menys si tenim en compte l’increment de les consultes o les més de 4.000 detencions per violència masclista que han tingut lloc durant el confinament. Per tot això, des de les diferents institucions públiques, com s’ha manifestat des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’està treballant molt intensament en una millora de la prevenció i atenció de la violència de gènere i masclista. Així, s’han posat en funcionament diferents aplicacions, dispositius i protocols per tal d’adaptar-se a les circumstàncies actuals”.

A més a més, “també s’està treballant en un Pla de Contingència post-confinament, donat que els i les especialistes en violència de gènere estan alertant d’un repunt de les denúncies quan finalitze la situació de confinament, en veure’s eliminades les barreres que estan dificultant ara mateix a moltes dones denunciar o abandonar el domicili familiar”, ha conclòs la diputada Mònica Álvaro.