Bota al contingut principal

El Síndic de Compromís, Fran Ferri, ha valorat hui l’anunci d’un fons de 16.000 milions per a les Comunitats Autònomes com un “primer pas en la direcció que portem reclamant des de l’inici de la crisi però que ha de contemplar de manera clara una compensació als territoris infrafinançats com el nostre per a no agreujar la discriminació”.

Segons Ferri, “la base del repartiment ha de ser la població, però hem d’anar més enllà. El govern central ha de tindre en compte que algunes Comunitats Autònomes partim d’una situació de desavantatge després d’anys de infrafinançament. Cada valencià rep uns 325 euros menys que la mitjana d’altres territoris, i això s’ha fet notar en els recursos que podem destinar a sanitat, a altres serveis públics però també a polítiques tan importants com habitatge o promoció econòmica. El repartiment d’estos fons ha de compensar esta discriminació històrica, especialment en un moment tan greu com l’actual”.

Per al síndic de Compromís “és important que per fi es parle de transferir nous recursos a les Comunitats Autònomes i no només de préstecs o avançaments a compte. Així i tot creiem que és insuficient i que pròximament caldrà ampliar este fons fins arribar a cobrir les necessitats dels territoris davant l’emergència sanitària però també per a fer polítiques socials i de reactivació econòmica”.

“Més recursos des de l’Estat per a les Comunitats Autònomes i garantir l’autonomia municipal dels pobles i ciutats per a poder invertir els seus romanents de tresoreria, són les claus per a una eixida justa a la crisi provocada pel COVID-19”, ha conclòs Ferri.