Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís a la Comissió d’Afers Europeus en les Corts Valencianes, Nathalie Torres, ha registrat una proposició no de llei amb que s’insta el Consell que sol·licite al Govern de l’Estat dirigir-se a les institucions europees per a dotar el Pilar Europeu de Drets Socials, també anomenat Pilar Social, de força vinculant i que assignen a alguns dels òrgans comunitaris la supervisió del seu compliment, donat l’escenari de pandèmia i postcrisi de la COVID-19.

Segons la diputada Torres, “constantment escoltem debats i informacions sobre el futur de la Unió Europea. La mateixa Comissió Europea va presentar un Llibre Blanc sobre el futur d’Europa el mateix any de l’aprovació del Pilar Social, el 2017, on es presentaven cinc escenaris d’evolució de la Unió en funció de les opcions per les quals es decante. Però evidentment, tots aquests escenaris hauran de ser repensats després de l’arribada de la pandèmia de la COVID-19 que estem patint, en major o menor mesura, a tot el continent europeu. Així i tot, els eixos de debat són els mateixos: com afrontar la globalització, com anar més enllà de la unió monetària, com garantir un futur sostenible que introduïsca els Objectius de Desenvolupament Sostenible o, per descomptat, com enfortir l’Europa social i combatre l’augment de les desigualtats”.

“En el curt termini, Europa ha de tornar a decidir quin camí vol prendre per a afrontar aquesta crisi sense precedents provocada per la pandèmia del coronavirus: haurà de triar entre una eixida insolidària i austericida, que torne a retallar drets i benestar a la ciutadania, tal com va passar amb les mesures de la Troika, o una eixida que enfortisca l’Estat del Benestar i que no deixe ningú enrere, en la qual el citat Pilar Social hauria de tindre un paper essencial. De la decisió que prenga en els propers mesos dependrà la mateixa Unió Europea”.

“Per això és fonamental que el Govern espanyol desenvolupe en la seua totalitat tots els principis fonamentals recollits en aquest Pilar, estructurats en  tres categories: la igualtat d’oportunitats i d’accés al mercat de treball, les condicions de treball justes i la protecció i la inclusió socials”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.