Bota al contingut principal

Compromís va exposar la setmana passada que el repartiment del fons creat pel Govern perquè les autonomies facen front a la crisi del coronavirus perpetuava l’infrafinançament que pateixen els valencians i valencianes per part del govern espanyol. En este sentit, va sol·licitar un canvi en els criteris de repartiment dels fons per a augmentar el pes de la població i, alhora, establir mecanismes de compensació per fer que les comunitats pitjor finançades (País Valencià, Múrcia, Andalusia, Galícia i Castella la Manxa pogueren disposar de les mateixes ferramentes que els altres territoris per a lluitar contra la pandèmia i els seus efectes socials i econòmics.

La negativa del Govern a incrementar els recursos dels quals disposa el territori valencià per a lluitar contra el coronavirus aprofundeixen en la falta d’equitat en el tracte de les valencianes i valencians respecte a altres autonomies i suposa una discriminació, encara més greu en temps de crisi sanitària. Compromís entén que la petició que tots els territoris disposen dels mateixos recursos per habitant per a salvar vides, rescatar persones i combatre les conseqüències de la pandèmia és un plantejament de sentit comú.

Després de dies de negociacions que semblaven avançar, ahir va haver-hi un canvi radical en l’actitud del Govern coincidint amb l’acord al qual van arribar amb Ciutadans. El Govern ha rebutjat unes demandes absolutament raonables: equitat entre territoris i igualtat entre ciutadans. Ha triat, de forma equivocada, donar l’esquena a les valencianes i els valencians i restar-nos oportunitats per a lluitar contra la pandèmia i la crisi.

Compromís sempre s’ha comportat amb serietat i rigor en la seua activitat
política en el Congrés, treballant per a la conformació de governs progressistes que atengueren les reivindicacions valencianes, des de la votació en la moció de censura que va fer president a Pedro Sánchez fins a la investidura i la conformació de l’actual govern. Lamentem que el Govern ara rebutge el nostre suport no volent atendre peticions que busquen equitat i igualtat d’oportunitats de tota la ciutadania. No podem donar suport a mesures que perpetuen la injustícia i el maltractament al poble valencià.