Bota al contingut principal

El síndic del Grup Parlamentari Compromís ha denunciat hui la falta de transparència del Ministeri d’Hisenda per no remetre a Les Corts la documentació demanada en juliol de 2019 sobre les assignacions complementàries del govern central a Andalusia, en concepte del conegut com a “deute històric”. Les peticions de documentació formulades pel portaveu del grup, Fran Ferri, requerien al Ministeri les actes literals de les reunions de negociació, el text dels diferents acords adoptats, els expedients de la tramitació així com la relació de quantitats consignades en els Pressupostos Generals de l’Estat.

Segons Ferri “és una falta de respecte al parlament valencià que deu mesos després de formular les peticions de documentació no hagem rebut cap resposta. Volem eixa informació perquè considerem que si altres Comunitats Autònomes van aconseguir el reconeixement i regularització del seu deute històric, els valencians i valencianes també tenim dret. Es tracta d’una reivindicació aprovada de manera unànim per Les Corts des d’octubre de 2015 i que cobra especial sentit en un moment com el que vivim actualment amb la crisi de la COVID-19: que ens paguen els diners que ens deuen en concepte de dèficits acumulats per l’infrafinançament”.

El reglament de Les Corts recull en el seu article 12.5 que “els diputats i diputades, en el marc de la legalitat, podran sol•licitar de les administracions locals o de l’Estat i dels òrgans de govern de les altres comunitats autònomes, a través del president o la presidenta de les Corts Valencianes, la documentació que consideren que afecta, d’alguna manera, la Comunitat Valenciana”.

Ferri ha afirmat que “reiterarem la petició de documentació i si no rebem resposta ens plantejarem totes les vies per a què puguem tindre accés a eixa informació, i que es tracte amb respecte a la màxima institució on està representada la sobirania popular dels valencians i valencianes”.