Bota al contingut principal

El diputat i portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat i Consum en les Corts Valencianes, Carles Esteve, ha presentat una proposta per tal que el parlament autonòmic inste el Consell a “desenvolupar els mecanismes necessaris que faciliten que el personal sanitari puga gaudir de la totalitat de les seues vacances d’estiu, i que assegure i garantisca les substitucions de personal per complir amb les cobertures mínimes a la ciutadania en este període vacacional”.

Segons Esteve, “ara que sembla que tenim el primer pic de la pandèmia controlat, i que venim d’un moment que el personal sanitari ha estat molt saturat, hi ha un consens entre sindicats i pràcticament totes les organitzacions del sector en la necessitat de descans, de parar. Per això, des de Compromís volem que es posen en marxa totes les opcions possibles per a substitucions i cobrir baixes del personal per a que tot el personal sanitari, especialment Atenció Primària i Urgències, puga gaudir de les seues vacances en els mesos d’estiu i així tornar, de cara a una tardor que no sabem com serà, en les millors condicions”.

En este sentit, “des de diverses fonts de la investigació i epidemiologia, s’apunta que al començament de la tardor, possiblement en octubre, siga probable un repunt de casos de la COVID-19, donant lloc a un segon repunt després del viscut aquesta primavera. El que és un fet és que la tardor, com a període estacional, comporta un augment de la pressió assistencial associada a malalties respiratòries, refredats i grip. Sumar aquesta casuística a un possible rebrot de la COVID-19 va a dificultar, en eixe període, un descans d’una ampla majoria de professionals sanitaris”, ha explicat el diputat de Compromís.

“Per això, l’estiu és, sense dubte, el període més indicat per facilitar que el personal de serveis sanitaris puga gaudir de les seues vacances, puga recuperar-se i preparar-se per a una estació de tardor que es preveu convulsa. Evidentment, és fonamental que en este període de vacances, en procés de desescalada i control de la pandèmia, es garantisca la cobertura sanitària a tots els valencians i valencianes”.

“I a aquest efecte, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va dictar la Resolució de 15 de maig de 2020, on especifica que les cobertures mínimes en cada servei o unitat han d’estar entre el 65% i el 70%. Mantindre estos percentatges i complir amb les cobertures previstes, es pot acompanyar de mecanismes de substitució, de cobertura de llocs i de rotació de borsa, fent possible, al mateix temps, que el personal puga gaudir de les seues vacances”, ha conclòs Carles Esteve.