Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Àlvaro, ha presentat una Proposició No de Llei amb què insta el Consell a analitzar la viabilitat de crear “cases de part”, prioritzant la seua implantació als hospitals que tinguen experiència consolidada i demostrable en processos d’embaràs, part, puerperi i lactància humanitzats al sistema de sanitat pública del País Valencià.

Segons explica Àlvaro “les cases de part són centres que ofereixen una atenció a l’embaràs i el part de les dones en espais alternatius als hospitals però amb totes les garanties sanitàries que es requereixen. En aquests centres les dones tenen un espai tranquil, adequat i adaptable a les seues necessitats i desitjos per a dur a terme el seu part, espais on són els i les matrones les principals proveïdores de cures. Existeixen dos tipus de cases de naixement; les que es troben situades en un edifici independent a l’hospital, anomenades extrahospitalàries, i les que s’ubiquen junt a les unitats d’obstetrícia dels hospitals”.

Per a Compromís la implantació de centres de naixement hospitalaris a la xarxa hospitalària pública seria una oportunitat per millorar l’atenció a l’embaràs, el part i el puerperi immediat. En tot el procés els serveis de diagnòstic i tractament mèdic referents a obstetrícia, neonatologia o anestesia estarien disponibles. “Aquests espais han de combinar una humanització del part amb la garantia d’accés a la prestació de tots els serveis mèdics que es puguen necessitar tant per a les mares com per a les xiquetes i xiquets”, ha assenyalat Àlvaro.

“No es pot obviar –ha afegit la parlamentària de Compromís- com la crisi de la COVID-19 ha posat de manifest la necessitat d’impulsar aquest tipus de mesura, així com les dificultats que es poden presentar per a l’atenció a l’embaràs i al part davant una crisi de salut pública com la que s’està produint”.  

Amb la implantació de cases de parts extrahospitalàries les dones, els seus acompanyants, i els nounats no haurien de compartir espais hospitalaris, tindrien el seu propi espai per als naixements, a no ser que hi haguera alguna necessitat medica extraordinària, on la distancia amb l’espai hospitalari no implicaria riscos.

La creació de cases de naixement al País Valencià pot ser el mecanisme que es necessita per facilitar el compliment dels drets de les dones pel que fa a l’atenció durant el part.

Es per tot açò que des de Compromís es planteja al Consell que realitze un estudi per a dur a terme una implantació progressiva de “cases de parts” al sistema públic de sanitat, on es tinga en compte la distribució d’aquests espais arran el territori amb l’objectiu de garantir l’accés de totes les dones.