Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha presentat diverses iniciatives parlamentàries per a exigir al Govern contundència enfront de les preocupants plagues que afecten actualment el territori valencià: la Pulvinaria poligonata i la mal anomenada plaga “cotonet dels valls”.

D’una banda la Pulvinaria poligonata, la nova plaga de cochinilla fitòfaga, ha afectat al voltant de 5.000 hectàrees a la comarca de la Vega Baixa, sent el cultiu de la llimera el més danyat, seguit de tarongers i mandariners. I per una altra, sobre la mal anomenada plaga “cotonet dels valls”, instal·lada en el nostre territori des de 2009, la procedència del qual és de Sud-àfrica, s’observen unes deformacions molt intenses en les taronges i les clementines.

El diputat de Compromís adverteix que aquestes plagues no sols són un problema d’un territori sinó de tots aquells que compten amb collites similars, com és el cas de Múrcia i Andalusia; i demana que el Ministeri d’Agricultura autoritze i ajude a combatre-les de manera efectiva, per mitjà d’una nova partida pressupostària en els Pressupostos Generals de l’Estat per a evitar majors costos als agricultors i reduir l’impacte dels tractaments sobre el medi ambient.

Així mateix, el diputat de Compromís exigeix que s’augmente el control en els ports i aeroports, de productes hortofructícoles tant en els estatals com en els europeus, principalment el de Rotterdam, pel qual entren els majors volums de cítrics sud-africans, però també d’altres països tercers, potencials transmissors d’organismes nocius.

Per a tots dos casos, Baldoví considera que “ens trobem davant unes invasions d’insectes nocius procedents d’importacions de tercers països que no sols destrueixen les nostres collites, sinó que s’instal·len en les explotacions obligant al fet que els agricultors augmenten els costos de cultiu amb nous tractaments”. Aquestes noves plagues no sols afecten a una ja malparada rendibilitat sinó que, inevitablement, incideixen sobre el medi ambient i la salut de les persones que es veuen obligades a usar pesticides per a combatre la plaga.

“És hipòcrita que des de la Unió Europea es llancen documents i propostes de reducció de l’ús de pesticides en l’agricultura, quan s’està sent completament negligent en la inspecció de fronteres i està provocant que no paren d’entrar noves plagues a territori europeu”, ha explicat el diputat valencià.

A més, Baldoví demana al Govern que faça ús de la seua competència en la solta del parasitoide Anagyrus aberiae, que s’ha demostrat eficaç amb la lluita contra aquesta plaga; i es pregunta què han estat fent els successius Governs des de l’any 2009 per a evitar l’expansió d’una plaga que se sap està instaurada en el territori des de fa tant de temps.