Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Àlvaro, ha presentat una Proposició No de Llei amb què insta a Les Corts a condemnar i rebutjar les reiterades amenaces realitzades contra Isabel Martín, actual alcaldessa de Paiporta.

Segons explica Àlvaro “recentment s’han conegut unes declaracions realitzades per part d’Eduardo Aranda, comandant de la Guàrdia Civil, en les quals s’adreçaven a l’actual alcaldessa del municipi de Paiporta, Isabel Martín. En aquestes gravacions se sent al comandant realitzar comentaris com “Había que haber entrado en el Ayuntamiento y haberle partido la cara directamente. Yo no sé por qué a veces yo digo las cosas y no se me hace caso”.” o “pero les dije que fueran a partirle las piernas a la alcaldesa pero no ha ido nadie”.

“Aquestes amenaces –ha afegit la parlamentària de Compromís- resulten del tot inacceptables tractant-se d’una autoritat de l’Estat en l’exercici del seu càrrec”. Tanmateix , dit comandant ja va ser suspés l’any 2019 durant tres mesos per vexacions masclistes contra la mateixa alcaldessa, on va afirmar coses tan greus com “esta me va a comer el nabo”. 

En un estat democràtic no es pot permetre actituds masclistes i amenaçadores per part d’un servidor públic que forma part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i per tant que té el manament constitucional de protegir el lliure exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, així com de garantir la seguretat de la ciutadania, de totes i tots.

Quan es varen conéixer aquestes gravacions, l’alcaldessa de Paiporta va demanar empara al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i a la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez. A més de reclamar a la Fiscalia que actuara d’ofici i que la Institució Armada cessara, almenys temporalment al comandant del seu lloc de treball al municipi de Paiporta.

Posteriorment la Direcció General de la Guàrdia Civil va traslladar de manera forçosa al comandant Aranda de Paiporta a la comandància de Patraix, a València. Donat que, va quedar palés que el comandant Aranda no podia continuar de cap de les maneres en la direcció de vora 300 guàrdies civils a la comarca de l’Horta Sud i exercint la seua activitat al municipi de Paiporta. Així com es va ordenar també l’obertura d’una informació reservada sobre el comandament enmig del malestar generat després de la revelació de les seues afirmacions durant una reunió, en les quals també parla de “rebentar l’Ajuntament”.

Tot i així, està persona segueix exercitant la seua tasca a València, concretament a Patraix, quan hi ha més que provat un comportament masclista, d’odi i fins i tot una investigació paral·lela al mateix comandant per un suposat delicte de abús d’autoritat i interferència en investigacions.

“És per això que amb esta iniciativa parlamentària instem el Govern d’Espanya a prendre mesures urgents davant les reiterades amenaces realitzades per part d’Eduardo Aranda contra Isabel Martín per tal de garantir la seua seguretat i la de tots els ciutadans i ciutadanes. Així mateix creiem necessari que el Govern d’Espanya i Fiscalia realitzen les gestions oportunes per a depurar responsabilitats i actuar respecte dels suposats delictes d’odi”, ha conclòs Àlvaro.