Bota al contingut principal

La Comissió de Drets Humans de les Corts ha aprovat hui, amb els vots a favor de Compromís, PSPV, Unides Podem i Cs; l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox, una proposició no de llei de Compromís per instar al Govern de l’Estat a la creació de la figura de la Defensoria de les Generacions Futures.

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió, Cristina Rodríguez, ha explicat que “portem aquesta proposta que insta els nostres Governs a posar més ulls per a vigilar que els dirigents polítics actuem pensant sempre a no deteriorar més el planeta que els deixem a les nostres filles”, i ha agraït les esmenes que han aportat altres grups i el seu vot “a favor d’un futur millor.”

En este sentit, ha recordat que “els dirigents polítics també cometem errors i algú ens ha de vigilar. No es tracta de catàstrofes naturals, sinó de males decisions polítiques, com ara fer actuacions urbanístiques depredadores, ampliar carreteres i instal·lacions contra tota lògica, o fer més centres comercials en detriment del xicotet comerç. Preservar el medi ambient és també un imperatiu legal i moral”.

“Qui ens protegirà, a nosaltres i a les persones que venen, de les pròximes polítiques de terra cremada com Terra Mítica, Gürtel, Brugal o Fitur?”, s’ha preguntat Rodríguez.

Segons la diputada de Compromís, “la ciutadania ens està demanant que fem autocrítica i que posem tots els mecanismes possibles per a frenar un creixement insostenible. Des de les manifestacions de Fridays For Future, que ens recordaven que no teníem planeta B, fins a aquests dies, encara més incerts i agreujats per la pandèmia de la COVID-19, on totes hem pensat en el futur”.

“Fa més de trenta anys, l’informe elaborat per Nacions Unides el 1987 titulat El nostre Futur Comú ja es lamentava de que estàvem prenent prestat capital del medi ambient de les generacions futures, unes generacions futures que no voten, no tenen poder polític ni financer i no poden oposar-se a les nostres decisions. És hora de desenvolupar i posar en pràctica a casa nostra els instruments internacionals de protecció ambiental que defensen les generacions futures enfront de l’acció de la humanitat”, ha afegit Rodríguez.

En aquest sentit, la Declaració sobre la Responsabilitat de les Generacions Presents cap a les Generacions Futures formulada per la UNESCO l’any 1997 convida formalment a les institucions públiques a preparar-se resoltament a salvaguardar les necessitats i els interessos de les generacions futures amb un esperit de solidaritat. A països com Suècia, Finlàndia, Bèlgica, Alemanya o Regne Unit ja s’ha posat en pràctica el mecanisme de la defensoria.  “Pensem, doncs, que és hora d’articular a casa nostra una figura que vetle pel futur d’una joventut que ens està demanant al carrer allò que des de fa temps ja reclama la comunitat internacional”, ha explicat la diputada de Compromís.