Bota al contingut principal
  •  Robles: “Es tracta d’una eina necessària per millorar la gestió de competències del Cap i Casal relacionades amb l’urbanisme, gestió del territori, habitatge, mobilitat, comerç o serveis socials”

La diputada de Compromís, Papi Robles, ha registrat en Les Corts una Proposició no de Llei d’urgència amb què el seu grup insta al Consell a donar un impuls a la Carta Municipal de València constituint la comissió mixta amb l’Ajuntament del Cap i Casal.

Segons explica Robles “la Llei valenciana de Règim Local insta, en una de les seues disposicions transitòries, a l’estudi i elaboració d’una Carta Municipal de València, en la qual s’han de proposar mesures legislatives conduents a dotar a la ciutat de València d’un règim municipal especial que regule un règim financer especial per al seu Ajuntament”.

La Carta Municipal de Capitalitat és un document amb rang legislatiu per a regular les competències de la ciutat de València; competències que, per la dimensió de la ciutat, requereixen d’un marc regulador especial, d’un seguiment i coordinació entre la ciutat i la Generalitat també singulars, i en tercer lloc, per un finançament especial per a la capital.

“Es tracta –ha afegit la diputada de Compromís- de millorar la gestió de competències del Cap i Casal relacionades amb l’urbanisme i la gestió del territori, habitatge, mobilitat, comerç, o serveis socials, entre altres, amb el corresponent acompanyament econòmic”.

Aquesta Carta, a més d’estar contemplada a la Llei de Règim Local, també ha tingut un consens en les darreres administracions municipals de l’Ajuntament de València. En aquest sentit, en l’any 2018 l’Ajuntament va començar els tràmits per a elaborar aquesta Carta Municipal de Capitalitat amb la redacció d’un primer document com a base de treball de la norma, per a posteriorment remetre’l a la Direcció General d’Administració Local, i posteriorment constituir la Comissió Mixta entre Generalitat i Ajuntament que ha de donar començament al tràmit d’aquesta Carta.

Per a Robles “és important que aquests treballs tan necessaris per a dotar d’adequat marc normatiu i finançament a la ciutat de València i a les més de 800.000 persones que l’habiten puguen continuar per a finalitzar l’elaboració de la Carta Municipal de Capitalitat, una norma necessària per a dotar a València, la tercera ciutat més gran de l’Estat, d’un marc de gestió i recursos equiparable al d’altres capitals d’autonomies com ara Madrid o Barcelona”.

“És per això que hem presentat esta proposició en el parlament valencià amb què també instem a què la Carta Municipal de Capitalitat de València estiga aprovada en un termini d’un any des de l’inici dels treballs de la Comissió Mixta”, ha conclòs la diputada de Compromís.