Bota al contingut principal

València ha rebut en els últims 10 anys només 20 milions € per finançar el transport metropolità enfront dels 1.378 de Madrid, 1.091 de Barcelona, 312 de Canàries, 70 de Sevilla o 60 de Màlaga

València 26 d’agost de 2020. El Govern ha aportat hui, desglossades, les inversions que s’han destinat per part dels Pressupostos Generals de l’Estat per al finançament del transport de les àrees metropolitanes, després de ser requerides aquestes dades pel portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet.

Aquestes dades, demostren que mentre Madrid, Barcelona, Canàries, Sevilla o Màlaga han estat rebent fons de l’Estat per a finançar el seu transport públic durant els últims 10 anys, València solament ha començat a rebre una xicoteta quantitat durant els dos últims anys, sent al seu torn desproporcionadament ridícula en comparació amb el rebut per Madrid o Barcelona, ni una desena part del que reben aquestes.

La comparativa dels últims 10 anys, no deixen lloc a la interpretació; l’àrea metropolitana de la tercera ciutat de l’Estat és la gran discriminada; Madrid 1.378.233.570 €, Barcelona 1.091.333.870 €, Canàries 312.500.000 €, Sevilla 69.88.700 €, Màlaga 59.959.479 € enfront dels 20.000.000 € “ després de la pressió exercida per Compromís durant el debat dels PGE i els pactes d’investidura, per fi des de fa dos anys s’està invertint encara que siga una quantitat ridícula, nosaltres hem reivindicat amb vehemència que per al nostre pes poblacional, i sense tindre en compte el deute acumulat, seria com a mínim de 50 milions d’euros. Els 10 milions són molles, insuficient, i tocaria compensar els anys de menyspreu; mentre les altres ciutats han gaudit dels diners de tots per a modernitzar la seua flota, les seues infraestructures, l’àrea de València han hagut d’eixir de les arques municipals de les localitats afectades o de les persones usuàries. Aquest maltractament reiterat no té explicació més enllà del menyspreu conscient, també en aquesta matèria com en totes, cap al País Valencià, governe, PP, PSOE o PSOE-UP”.

Mulet ha recordat que de nou, el ministre Ábalos al juny va fer un nou lleig a València en destinar un fons de 800 milions d’euros per a aquest transport, del qual Madrid i Barcelona es van quedar amb la meitat d’ells i es va ignorar de nou a l’EMT València.

Precisament per a acabar amb aquesta política discriminatòria sempre cap a València, Compromís va registrar en la Cambra Alta una Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà i Metropolità , pendent de ser debatuda per a posar una solució efectiva per a posar fi als constants problemes i conflictes pel finançament del transport.

La pròpia Proposta de Llei assenyala la creació d’un Fons Estatal per a finançar la mobilitat col·lectiva urbana i interurbana que finançarà els dèficits d’operació i inversions; la constitució d’una comissió gestora amb funcions sobre la liquidació, control, resolució de subvencions i sobre els fons que es dotaran anualment en els Pressupostos Generals de l’Estat per una suma no inferior al 0,25% del PIB de l’any anterior. Així, per a 2020 es contemplarien 3.000 milions, “quantitat que millora la disponibilitat econòmica per a la mobilitat, preveu finançar projectes d’inversió i que deixa clares les assignacions de recursos del Fons per a cada grup de consorcis metropolitans, de manera que allunyarà l’arbitrarietat i constant discriminació que pateixen alguns organismes com el valencià i entitats locals”, ha assenyalat Mulet.

“És el moment de defensar la igualtat de drets i posar fi a la discriminació que també es dóna en benefici sempre de les grans capitals i deixant als valencians a la cua de les inversions, les dades aportades pel propi Govern constaten que no som exagerats, és una evidència”, ha agregat.

El portaveu de Compromís al Senat ha recordat que aquesta situació es repeteix en qualsevol àmbit “ som una de les comunitats autònomes més poblades, però som la pitjor finançada, aportem constantment infinitament més a les arques públiques de l’Estat del que rebem, després ens posen com a exemple de polítiques socials i progressistes, però aquestes es fan completament asfixiats econòmicament, governe qui governe a Madrid, l’exemple del transport metropolità és extrapolable a quasi tot”