Bota al contingut principal

Compromís ha defensat mesures concretes de col·laboració públic-privada per a no desconnectar financerament a l’Espanya buidada i envellida

MADRID, 9 de setembre de 2020

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha proposat en el Ple del Senat una mínima presència del sistema bancari en les zones rurals i que l’Estat, a través del FROB, aprofite la seua posició accionarial i les ajudes concedides al rescat del sistema amb aquest objectiu. “L’objectiu és garantir que un sector que ha reduït de 45.000 oficines i 275.000 empleats a 28.000 i 185.000 treballadors després de beneficiar-se d’un rescat públic per valor de 62.000 milions, mantinga una mínima estructura en el territori i garantisca que no s’exclou a ningú en l’accés a les seues finances per raó de la seua residència”, ha indicat. El representant de la coalició ha ironitzat amb què “PSOE i PP deuen a la banca 40 i 25 milions d’euros respectivament. La millor manera que no li’ls reclamen a vostès és no demanar-li’ls vostès a la banca, no?”.

Mulet ha recordat que “el Govern ha contestat a Compromís que descarta aplicar mecanismes per a recuperar els diners del rescat. Proposem que els bancs puguen compensar part del deute del rescat amb programes d’extensió de serveis bancaris en les zones sense servei”.

El senador ha advocat per evitar caure en els mateixos errors del passat, de manera que “es garantisca que el procés d’absorció de Bankia per CaixaBank no supose la privatització de la part pública de Bankia de manera que, des d’aquesta participació pública, es puga ajudar a convertir a aquesta nova entitat financera en una banca al servei de la ciutadania, especialment en les zones despoblades sense servei bancari, una injusta situació que afecta la vida quotidiana de les persones majors del medi rural”.

En la seua intervenció el senador ha lamentat la política de PP i PSOE que ha anat afavorint la dinàmica de despoblament de l’Espanya rural, com el tancament de Correus, col·legis, serveis sanitaris, bancs, falta d’inversió “fins a trobar-nos amb l’actual abisme entre el món rural i l’urbà”.

Així des de l’Esquerra Confederal han apostat per impulsar la transformació de l’ICO en una vertadera banca pública, per a afavorir la inversió a l’Espanya buidada amb programes especials i instruments de finançament per a lluitar per la recuperació econòmica i poblacional de les zones afectades per aquest fenomen. A més, ha reclamat posar fre al fet que els bancs, que van ser rescatats amb milers de milions de diners públics, continuen tancant oficines i acomiadant als seus treballadors, “per la qual cosa és urgent que ens posem a treballar en una banca pública responsable socialment i compromesa amb el medi rural”, ha afegit el portaveu de Compromís.

COL·LABORACIÓ PÚBLICO-PRIVADA

Per a això Mulet ha reclamat la col·laboració de l’Administració en aquest paper. Des de la coalició proposen oferir a les entitats financeres incentius i espais dins dependències el titular de les quals siguen les administracions públiques, per a facilitar la instal·lació de caixers automàtics o l’arribada d’oficines mòbils bancàries i que les Administracions públiques adquirisquen el compromís de formar a la població rural i a la població en general amb cursos de digitalització i tecnologies de la informació (TIC) perquè tota la societat dispose d’uns coneixements mínims sobre productes bancaris i financers, amb la qual cosa evitar futures males praxis (contractació de productes tòxics com a preferents, crèdits ràpids, usurers, productes de risc, targetes revolving, amb clàusules abusives o d’especial complexitat) i coneguen en tot moment quin tipus de producte bancari estan contractant.

EXCLUSION FINANCIERA

Mulet: “Un sector que ha reducido a la mitad sus oficinas y se ha beneficiado de un rescate público debe mantener una presencia mínima”

Compromís ha defendido medidas concretas de colaboración público-privada para no desconectar financieramente a la España vaciada y envejecida

MADRID, 9 de septiembre de 2020

El portavoz de Compromís, Carles Mulet, ha propuesto en el Pleno del Senado una mínima presencia del sistema bancario en las zonas rurales y que el Estado, a través del FROB, aproveche su posición accionarial y las ayudas concedidas al rescate del sistema con este objetivo. “El objetivo es garantizar que un sector que ha reducido de 45.000 oficinas y 275.000 empleados a 28.000 y 185.000 trabajadores después de beneficiarse de un rescate público por valor de 62.000 millones mantenga una mínima estructura en el territorio y garantice que no se excluye a nadie en el acceso a sus finanzas por razón de su residencia”, ha indicado. El representante de la coalición ha ironizado con que “PSOE y PP deben a la banca 40 y 25 millones de euros respectivamente. La mejor manera de que no se los reclamen a ustedes es no pedírselos ustedes a la banca, ¿no?”.

Mulet ha recordado que “el Gobierno ha contestado a Compromís que descarta aplicar mecanismos para recuperar el dinero del rescate. Proponemos que los bancos puedan compensar parte de la deuda del rescate con programas de extensión de servicios bancarios en las zonas sin servicio”.

El senador ha abogado por evitar caer en los mismos errores del pasado, de forma que “se garantice que el proceso de absorción de Bankia por CaixaBank no suponga la privatización de la parte pública de Bankia de forma que, desde esta participación pública, se pueda ayudar a convertir a esta nueva entidad financiera en una banca al servicio de la ciudadanía, especialmente en las zonas despobladas sin servicio bancario, una injusta situación que afecta la vida cotidiana de las personas mayores del medio rural”.

En su intervención el senador ha lamentado la política de PP y PSOE que ha ido favoreciendo la dinámica de despoblación de la España rural, como el cierre de Correos, colegios, servicios sanitarios, bancos, falta de inversión “hasta encontrarnos con el actual abismo entre el mundo rural y el urbano”.

Así desde la Izquierda Confederal han apostado por impulsar la transformación del ICO en una verdadera banca pública, para favorecer la inversión en la España vaciada con programas especiales e instrumentos de financiación para luchar por la recuperación económica y poblacional de las zonas afectadas por este fenómeno. Además, ha reclamado poner freno a que los bancos, que fueron rescatados con miles de millones de dinero público, sigan cerrando oficinas y despidiendo a sus trabajadores, “por lo que es urgente que nos pongamos a trabajar en una banca pública responsable socialmente y comprometida con el medio rural”, ha agregado el portavoz de Compromís.

COLABORACIÓN PÚBLICO-PRIVADA

Para ello Mulet ha reclamado la colaboración de la Administración en este papel. Desde la coalición proponen ofrecer a las entidades financieras incentivos y espacios dentro de dependencias cuyo titular sean las administraciones públicas, para facilitar la instalación de cajeros automáticos o la llegada de oficinas móviles bancarias y que las Administraciones públicas adquirieran el compromiso de formar a la población rural y a la población en general con cursos de digitalización y tecnologías de la información (TIC) para que toda la sociedad disponga de unos conocimientos mínimos sobre productos bancarios y financieros, con lo cual evitar futuras malas praxis (contratación de productos tóxicos como preferentes, créditos rápidos, usureros, productos de riesgo, tarjetas revolving, con cláusulas abusivas o de especial complejidad) y conozcan en todo momento qué tipo de producto bancario están contratando.