Bota al contingut principal

Este divendres l’alcalde de València, Joan Ribó, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha comparegut en roda de premsa per a explicar les raons per les quals cal negociar un nou decret sobre l’ús dels romanents de tresoreria dels ajuntaments davant la crisi de la Covid-19.

“Com alcalde i des de Compromís el que exigim és que el 100% del fons econòmic de 5.000M€ es repartisca amb criteri poblacional perquè la ciutat de València puga rebre enguany 85M€. A més, demanem una aportació immediata, en 2020, per a les empreses municipals de transports, així com derogar d’una vegada per totes la coneguda com Llei Montoro d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera perquè els ajuntaments puguem disposar dels nostres propis estalvis, i més encara en una situació de crisi sanitària, social i econòmica com la que ens trobem actualment”.

Per a Ribó, “aquesta ha sigut la història d’un decret que va nàixer mort des del primer moment. La Ministra Montero pretenia recaptar els estalvis dels ajuntaments sense consensuar-ho provocant que consistoris de tots els colors polítics diguérem que no, i obligant als ajuntaments, com en el cas de València, a haver d’amortitzar deute, una mesura que aprovàrem sense cap vot en contra en l’últim Ple celebrat el passat 30 de juliol”.

L’alcalde de València ha recordat, també, que després de l’acord arribat a última hora en la FEMP amb una aportació dels ajuntaments de 5.000M d’euros a tornar en 10 anys, el BOE va publicar per sorpresa que finalment el temps s’ajornava a 15 anys, al mateix temps que començava er part del govern amb un mercadeig amb els fons que han d’ajudar a les ciutats a eixir de la crisi provocada per la pandèmia. Davant això, alcaldes de fins a 9 partits polítics diferents vam reclamar una negociació amb la Ministra.

“Resulta increïble veure tot un govern d’un país intentar negociar a última hora l’aprovació del decret. Al principi els municipis no teníem accés al fons de 5.000 M, després a un 40%, després a un 60%… Allargaren la negociació fins i tot al mateix moment en què s’estava votant”.

Per la seua part, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha assegurat que “si el govern té voluntat de negociació, este dimarts pot eixir un nou decret amb majoria absolta amb tot el que estem d’acord tots els partits polítics que hem rebutjat la proposta imposada per la Ministra Montero”.

En aquest sentit, Baldoví ha recordat que “el mateix que estem reclamant des de Compromís ja ho contempla el PSOE en la seua Declaració sobre Hisendes Locals que té publicada en la seua pàgina web, i que planteja que els ajuntaments puguen disposar lliurement dels seus propis recursos. Per tant, el que ha de fer la Ministra Montero és allò que defensa el seu propi partit, i aconseguir que el pròxim dimarts, en el consell de Ministres, es plantege clarament que eixos 5.000M€ es repartisquen amb criteri de població, i que s’ajude a les ciutats que han tingut pèrdues en el seu servei de transport metropolità una ajuda de 400 milions d’euros”.