Bota al contingut principal

PP i Vox han rebutjat hui un sistema que suposarà una notable millora en el finançament de l’EMT i assegurarà la millora del transport públic i de qualitat donant resposta a les demandes de l’àrea metropolitana de València

MADRID, 23 de setembre de 2020
Els vots de PSOE, ERC-Bildu, C’s, Junts per Catalunya i del Grup de l’Esquerra Confederal (integrat per Avant Andalusia, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai i Catalunya En Comú Podem) han donat suport a la presa en consideració de la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Metropolità.

Mulet defensant la Llei

La Llei (rebutjada per PP, Vox i Grup Basc) busca actualitzar el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i rigorós respecte a la protecció física del medi ambient. 

Carles Mulet, promotor de la iniciativa, en la seua intervenció ha recordat que “Espanya és l’únic país europeu que no compta amb una norma d’aquest tipus enfront de països com Alemanya o França, en els quals porta vigent al voltant de quaranta anys”. El text aposta per acabar amb l’actual model arbitrari, que genera que hi haja poblacions que reben 0,05 euros per habitant, i en canvi unes altres superen els 20 euros. “La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l’oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei. Parlem d’assegurar la millora del transport públic i de qualitat i donar resposta especialment a les demandes de l’àrea metropolitana de València, més fons i informació”, ha assenyalat.

A nivell internacional es prenen mesures de cara a millorar la mobilitat o la reducció de vehicles i contaminació, però autonomies com la valenciana se les desitgen per a fer polítiques quan pateixen una evident discriminació en les subvencions estatals al transport. “Mentre Madrid ha rebut en 10 anys 1 358 milions o Barcelona 1 091, el transport metropolità valencià tan sols n’ha percebut 83 amb la meitat de la població, sense que existisca un criteri consensuat i objectiu per a un tracte igualitari i just”, ha declarat Mulet.

El grup valencià del PP vota en contra

El representant valencianista ha criticat que el grup territorial valencià del PP s’haja estrenat d’una forma “tan clarivident” en defensa dels interessos valencians. “En compte de donar suport a una Proposició tan justa, innovadora i efectista per als interessos valencians, voten en contra i el seu portaveu s’embolica a parlar de Cuba, el comunisme i Veneçuela. Tot molt patètic”, ha conclòs.

La Proposició s’enviarà ara al Congrés, on s’obrirà una fase d’esmenes tant a la totalitat com a l’articulat de la Llei iniciada al Senat.

http://senat.compromis.net/files/2020/06/02062020-pl-transporte_reg_33579.pdf