Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Aitana Mas, ha presentat una proposta per tal que el parlament valencià inste el Consell a demanar a l’Estat que s’impulse el diàleg institucional entre el Ministeri d’Hisenda i la resta de Comunitats i Ciutats Autònomes per garantir un repartiment coherent, transparent i just, tant dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus per al període 2021-2027, com de l’instrument REACT-EU del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU.

Segons Mas, “el repartiment de les assignacions dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus i del REACT-EU juga un paper clau en la recuperació de la nostra economia i per això és indispensable que aquests siguen redistribuïts entre els territoris de manera justa i coherent, i evitar que calque altres experiències de redistribució dels recursos com la del sistema de finançament autonòmic que maltracten les finances valencianes”.

“L’arribada de la Covid-19 va suposar que la totalitat dels recursos disponibles es destinaren a aturar l’inicial colp que la pandèmia va suposar per a la totalitat dels àmbits de les nostres vides. Això ha fet imprescindible l’arribada de fons i la creació de diferents mecanismes, als àmbits autonòmic, estatal i europeu, per tal d’aconseguir la liquiditat suficient per a poder actuar davant aquesta inèdita situació”.

“Però de nou, el finançament és una qüestió central per aconseguir la recuperació social i econòmica que precisem, i, d’igual manera, una vegada més l’injust sistema de finançament autonòmic, encara pendent de ser reformat, juga en la nostra contra. El fet de rebre uns recursos insuficients per garantir els nostres serveis públics fonamentals fa que l’escletxa existent entre comunitats autònomes siga més erosiva en un moment on aquests recursos són vitals”, ha subratllat.

“És necessari que el Ministeri d’Hisenda propicie entre tots els territoris autonòmics una redistribució equitativa i justa dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus i del REACT-EU. A més a més, proposem que el mateix Ministeri concrete i publicite els criteris de repartiment dels fons esmentats, per tal de facilitar el disseny i la gestió d’accions en el marc d’aquests recursos i amb això una reconstrucció de l’economia en clau de sostenibilitat i innovació”, ha conclòs la diputada Aitana Mas.