Bota al contingut principal

La Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat, ha aprovat hui amb els vots a favor de Compromís, PSPV i Unides Podem, i els vots en contra de PP, Cs i VOX, una iniciativa de Compromís amb què s’insta al govern central a que reforme en profunditat i de manera urgent la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.

Segons la diputada Torres, “l’objectiu és que l’Esglèsia pague l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels edificis que dedica a activitats que no són per al culte. Parlem d’edificis destinats a activitats econòmiques com hospitals privats, universitats privades, hotels, oficines, aparcaments públics, residències, entre d’altres, amb una evident finalitat lucrativa, que gaudeixen d’exempcions fiscals com si es tractara de llocs de culte, i entren en clara competència deslleial amb altres unitats de negoci que paguen els seus impostos”.

“A més a més, si atenem als acords subscrits entre l’Estat espanyol i la Santa Seu, l’article IV reconeix que aquelles activitats que es destinen a explotacions econòmiques no estaran exemptes de pagar els impostos corresponents, i s’hauran d’equiparar amb les altres sense partir d’una posició d’avantatge. Això vol dir que la fiscalitat de l’Església no pot aprofitar-se de les sensibilitats religioses reconegudes per l’Estat per a desenvolupar activitats econòmiques. I el que és més greu encara és que, mentre es manté l’exempció de l’IBI a estos edificis, s’està incomplint una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, ha explicat.

“Així, hui, amb l’aprovació d’aquesta proposta de Compromís donem un pas endavant per tal de garantir l’equitat fiscal distributiva per damunt de qualsevol privilegi, tal com exigeixen l’article 14 de la Constitució Espanyola i l’article 107 del Tractat Fundacional de la UE”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.