Bota al contingut principal

Compromís ha presentat una moció al plenari d’aquest dimecres a la Diputació d’Alacant per a la creació d’una mesa amb tots els partits polítics a la institució que permita auditar l’activitat real d’impuls i divulgació cultural, social i jurídica de l’Institut de Cultura Juan Gil Albert.

La coalició valencianista apunta a una necessària regeneració de l’ens depenent de la diputació després de conèixer-se que al menys cinc de les seues subdireccions han estat concedides a càrrecs del Partit Popular i Ciudadanos, els dos partits que conformen l’equip de govern.

Compromís qüestiona la idoneïtat dels nomenaments, donat que cap dels membres del PP i C’s triats per a les subdireccions resulta ser “personas de reconocido prestigio en el campo de las Humanidades, las Letras, las Artes o las Ciencias Sociales y Jurídicas”, tal i com marquen els estatuts del Gil-Albert. Entre els càrrecs triats s’inclou inclús un constructor.

La burocràcia enterra la promoció cultural

La mesa proposada pel diputat i portaveu valencianista, Gerard Fullana, persegueix impulsar l’estudi de propostes per revertir la tendència pressupostària i permetre  que la investigació, la promoció cultural i la divulgació de les ciències jurídiques i socials tinguen un paper hegemònic en els comptes anuals a partir de 2021.

Del total del pressupost de 2020 (1.393.301 euros), 838.000 se’n van directament a la despesa de personal i assistència rectora (583.190 euros + 258.euros) i amb prou faenes sols un 20% es destina a l’objecte social de l’institut.

“Cal repensar l’institut de cultura Juan Gil-Albert”, ha manifestat Fullana. “S’han accelerat alarmantment incorporacions en l’organigrama de persones que no compleixen els requisits estatutaris, i pensem que és un intent més d’usar l’institut amb propòsits més polítics que acadèmics. Existeix a més una disfunció pressupostària  alarmant en la proporció destinada anualment a la promoció acadèmica de la cultura i la investigació en comparació amb la despesa burocràtica. Cal una revisió pressupostària en profunditat per revertir esta tendència”.