Bota al contingut principal

La diputada de Compromís, Papi Robles, ha presentat en Les Corts una Proposició No de Llei amb què es reclama al govern central que impulse les inversions necessàries per a la millora de la línia C-3 de Rodalies, que connecta València i municipis de les comarques de L’horta Sud, La Foia de Bunyol i la Plana d’Utiel.

En concret des de Compromís es planteja la realització d’un projecte per fases que permeta una posada en marxa de diferents actuacions, amb partides econòmiques assumibles i de manera progressiva, que passarien per: l’obertura del túnel que comunica València Nord amb Sant Isidre; l’habilitació de la doble via construïda fins a Xirivella, i execució del tram restant fins a Aldaia; electrificació del traçat des de Sant Isidre fins a Bunyol; duplicació de la via fins a Bunyol; i finalment l’electrificació de la via fins a Requena, Utiel i Camporrobles.

Papi Robles, que ha visitat hui infraestructures d’esta línia ferroviària acompanyada per regidors de Compromís de localitats afectades i per la diputada provincial Dolors Gimeno, ha assenyalat que “l’objectiu d’estes actuacions concretes que reclamem al govern central és augmentar les freqüències, millorar els horaris i garantir la prestació del servei en condicions de qualitat i seguretat”.

“Esta imprescindible millora de la infraestructura –ha afegit la parlamentària- ha de combinar, a més, les necessitats de mobilitat de la població, amb una perspectiva per a potenciar els municipis de la zona en la seua vessant turística associada al ciclisme, senderisme i d’accés a la natura, amb un plantejament que afavorisca també la intermodalitat i que incorpore la bicicleta com a element de transport i presència al tren i al seu voltant”.

Robles ha volgut denunciar també que “malgrat els nombrosos anuncis de millora d’una línia ferroviària que arrossega una manca d’inversió i modernització des de fa dècades, la realitat és que segons les dades facilitades per Renfe, les cancel·lacions de trajectes en la línia C3 han passat del 0,13% en 2015, al 5,28% en 2019. Un augment que s’emmarca en la pèrdua de qualitat del servei en el conjunt de rodalies de València, nucli amb més cancel·lacions de tot l’Estat. Esta pèrdua de qualitat en els rodalies ha suposat que només en una dècada aquests trens hagen perdut prop d’onze milions d’usuaris”.

A més d’estes actuacions concretes en la línia C-3, des de Compromís també s’ha volgut posar en evidència que el transport públic ha d’estar garantit mitjançant un finançament regulat. “Cal una llei de finançament del transport perquè l’Estat transferisca els diners necessaris d’acord amb la població de cada territori”, ha conclòs la parlamentària.