Bota al contingut principal

El diputat de Compromís en les Corts Valencianes, Josep Nadal, ha condemnat aquest matí les accions del grup neonazi Gandia Blues que es va passejar ahir pel poble de Pego provocant a la gent amb consignes feixistes. “No podem tolerar que es barrege l’esport amb les ideologies de l’odi. El poble de Pego ha hagut de suportar que vinga gent enaltint la figura de Hitler, amenaçant el veïnat i posant en perill la convivència al nostre municipi”, ha afirmat el diputat.

“Per això exigim a la Delegada del Govern, Glòria Calero, que arribe fins al final en la identificació dels possibles culpables de delictes d’odi i contra la Llei de Memòria Democràtica que es van perpetrar ahir a Pego. És obligació dels poders públics salvaguardar la convivència i la seguretat de les persones. El futbol no pot ser una excusa per a difondre l’odi i, a més, és un mandat de la  Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana que diu que les administracions públiques han d’evitar actes públics contraris a la memòria democràtica”.

En este sentit, Nadal ha explicat que “aquesta llei també expressa que ‘l’exhibició pública d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions, com la guia de carrers, inscripcions i altres elements adossats a edificis públics o situats a la via pública, realitzats en commemoració, exaltació o enaltiment individual o col·lectiu de la sublevació militar de 1936 i del franquisme dels seus dirigents o de les organitzacions que van sustentar el règim dictatorial es considera contrària a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes’, i per tant s’ha d’identificar els individus que feren proclames nazis pels carrers de Pego, i que posaren enganxines amb simbologia nazi i feixista pels espais i edificis públics de la població”.

El diputat de Compromís ha recordat que “després dels fets ocorreguts a Benimaclet la setmana passada, Compromís va decidir presentar una iniciativa parlamentària a les Corts Valencianes perquè s’aplique la Llei Valenciana de Memòria Democràtica a aquest tipus de comportaments. Els fets ocorreguts a Pego reforcen la necessitat de legislar contra l’odi i que l’Estat faça complir aquestes lleis mitjançant la Delegació del Govern i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat”.

A més a més, “també demanem al món de l’esport, en especial els clubs de futbol, que facen un esforç per a eliminar el discurs d’odi dels estadis. El Club de Futbol Gandia i la resta d’equips de totes les categories, així com els ajuntaments, han de donar garanties que fets com aquests no es tornaran a repetir impedint l’entrada a les instal·lacions esportives de grups amb simbologia nazi i feixista en el sentit que diu la llei”.

Per últim, el diputat de Compromís ha felicitat el poble de Pego, i en especial la seua joventut per “l’actitud exemplar que va mantenir la vesprada d’ahir. La gent de Pego va mostrar de forma pacífica i ferma el seu compromís antifeixista amb els valors de la democràcia i la diversitat”.