Bota al contingut principal

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha realitzat hui una valoració de les xifres que es desprenen de l’anàlisi de l’impacte de la reforma fiscal impulsada pels grups del Botànic en Les Corts.

Segons Ferri “estem davant d’una reforma què, a grans trets, li puja l’aportació al 0’6% de contribuents del nostre territori, aquells que guanyen més de 140.000 euros, a la vegada que li amplia els beneficis, en forma de deduccions al lloguer del seu habitatge habitual, a més de 63.000 persones”.

En concret l’increment de l’IRPF suposarà un augment d’11 € de mitjana per declaració, però no de tots els contribuents, sinó només d’aquells que tinguen una base liquidable general superior a 140.000 €. L’efecte d’esta mesura suposarà una recaptació de vora 23 milions €. Dins dels 4.617 contribuents als quals els afectarà l’augment impositiu s’han establert trams perquè, entre els que més tenen, siguen els més rics els que més paguen.

Per la seua banda les deduccions establides al lloguer en esta reforma tributària beneficiaran a 63.153 persones. La mesura tindrà un cost de 9 milions d’euros i suposarà un ingrés de 142€ per declarant. Així mateix es multiplica per dos  la deducció per inversió en instal·lacions d’autoconsum a l’habitatge. En 2019 1.317 declarants es van beneficiar d’esta deducció per un import total de 768.327 euros, ara es multiplica per dos la inversió situant-la en 1,9 milions.

Per a Ferri “estem davant d’una reforma fiscal que té l’objectiu de millorar la vida de qui ho està passant pitjor per tant no entenem les crítiques de la dreta. Amb el seu posicionament contrari PP, Ciudadanos i Vox evidencien que la seua funció és defensar els privilegis d’una minoria contra els interessos de la classe mitja i treballadora. Parlem de més 63.000 famílies que estan vivint moments molt complicats i que es beneficiaran d’una mesura que busca garantir el dret a un habitatge digne. Potser per a la dreta els 142€ de deducció siga una xifra insignificant, però per a estes famílies treballadores eixos diners poden suposar la diferència entre arribar a fi de mes o no fer-ho”.