Bota al contingut principal

La diputada de Compromís en les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha registrat una proposta per tal que el parlament autonòmic inste el Consell a elaborar un Pla Autonòmic d’Evacuació d’Animals en casos d’emergència, que incloga mesures de prevenció de danys als animals, protocols d´evacuació per als diferents tipus d’animals (de companyia, de granja, d’explotacions ramaderes, salvatges), així com protocols post emergència (rescat, trasllat i recuperació dels animals ferits i eliminació dels cadàvers).

“Demanem que siga un Pla on es tinga en compte la generació de dades i indicadors referents als animals en les situacions d´emergència, a efectes de comptar amb estadístiques el més ajustades a la realitat”, ha afegit la diputada.

Segons les dades de l’Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia (Anfaac), més del 40 % de les llars espanyoles conviuen amb algun animal, considerats com un membre més de la família. “Tanmateix, en la majoria dels casos, davant un pla d’evacuació, no està previst poder evacuar l’animal. Aquest fet provoca que moltes persones no vulguen abandonar sa casa o que s’evacuen pel seu compte, desatenent els serveis d’emergència, fet que afegeix major descontrol a unes situacions ja de partida complicades”, ha destacat Cristina Rodríguez.

“També pot ocórrer que, complint el pla d’evacuació, s’haja desallotjat a les famílies, però no als seus animals. Els animals que viuen o en alguns casos malviuen en les segones residències tampoc es tenen en compte, perquè protegir les seues vides no està previst, com diem, i en molts dels casos, aquesta circumstància els condemna a una mort segura. No sols s’ha de tindre cura dels animals, sinò de les persones que de bona fe intenten rescatar-los. Aquestes persones ho continuaran fent, amb protocols o sense ells, per a evitar les seues morts”.

Segons Rodríguez, “tindre esta ferramenta, com ja la tenen a països com els Estats Units, Argentina o Canadà, pot minimitzar els riscos provocats per gotes fredes o grans incendis, per citar algunes situacions d’emergència. El Pla d’Evacuació hauria de passar per l’estudi de les diferents situacions i l’elaboració de protocols per als diferents tipus d’animals i de zones geogràfiques, per assolir la participació i coordinació de diverses branques professionals especialistes en emergències”.

“I aquest Pla segueix la línia de la creació de la nova Unitat Valenciana d’Emergències, anunciada pel president Ximo Puig en l’últim debat de política general a Les Corts, el personal de la qual haurà de tindre també un pla de formació en matèria d’evacuació d’animals en casos d’emergència”.

Per últim, la iniciativa de Compromís “contempla la creació d’una Comissió Assessora Permanent d’Evacuació d’Animals en Situacions d´Emergència, que compte amb la participació de l’Administració autonòmica competent (Agència Valenciana de Seguretat i Emergències, DG Agricultura, Ramaderia i Pesca, DG Medi Natural i Avaluació Ambiental i DG Prevenció d´Incendis Forestals), els i les professionals veterinàries, entitats de protecció animal, especialistes en rescat animal, cossos de Bombers, Protecció Civil, Agents Mediambientals, representants de la FVMP i altres especialistes”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.