Bota al contingut principal

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, davant l’assalt al Capitoli en Washington per grups d’extrema dreta, animats pel mateix president estatunidenc Donald Trump, ha manifestat que “el que hem vist als Estats Units és un avís de què passa quan es blanquegen els discursos de l’odi o quan es pacta amb formacions d’extrema dreta”.

“A Les Corts hem vist com diputats de Vox porten amb orgull enganxines de Trump. I per això des de Compromís insistirem en la nostra proposta d’acord democràtic per a marcar una frontera clara: a un costat, les formacions polítiques defensores de la pluralitat i els drets humans; a l’altre costat, els feixistes. Perquè si no actuem ara contra l’odi, ens penedirem en el futur”.

Ferri ha explicat que “la proposta d’acord democràtic es va trametre durant els primers mesos de la present legislatura, a novembre de 2019. El motiu va ser la creixent preocupació del nostre grup parlamentari per la degradació del debat polític, coincidint amb l’ascens de l’extrema dreta al territori valencià i al conjunt de l’Estat espanyol, veient com es trencaven consensos fonamentals com el de la lluita contra la violència de gènere i masclista. Tot amb l’objectiu d’obtindre una notorietat que els permetera créixer”.

Així, “el propòsit de Compromís va ser i és, mitjançant un acord democràtic de totes les forces que estiguen al costat de la pluralitat i els drets humans, enfrontar-nos juntes i amb valentia a l’extrema dreta per protegir tot allò que representen Les Corts com a espai de deliberació democràtica del poble valencià”.

En este sentit, el síndic de Compromís ha volgut recordar els compromisos de l’acord democràtic: vot en contra a totes les iniciatives que presente l’extrema dreta, incloent-hi la renúncia a fer esmenes a les seues propostes; renunciar a presentar declaracions institucionals i substituir-les per proposicions no de llei signades de manera conjunta per la resta de grups; coordinar les votacions en nomenaments, tant en òrgans de govern de Les Corts com en òrgans amb membres nomenats o nomenades pel parlament valencià, per tal d’assegurar que totes i tots provinguen de formacions que respecten el pluralisme polític i els drets humans; rebutjar acords o iniciatives conjuntes amb formacions contràries al pluralisme polític i els drets de les persones; i per últim, garantir que el compliment d’aquest acord no perjudique l’acció política de cap de les forces democràtiques.

“No ens podem quedar de braços plegats i cal actuar. Per això des de Compromís insistirem en este acord democràtic i tornarem a posar-lo damunt la taula perquè totes les formacions democràtiques li donen un suport que és urgent i necessari”, ha conclòs Fran Ferri.