Bota al contingut principal

Compromís reclama al Senat que la costa valenciana siga qualificada com a “zona catastròfica” i demana mesures urgents

VALÈNCIA, 13 de gener de 2021

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha exigit hui al Govern que contemple els efectes del temporal Filomena sobre el litoral i qualifique aquesta façana litoral valenciana i unes altres com a “zona catastròfica” i que la possible aplicació d’aquesta figura no se circumscriga només a la comunitat i ciutat de Madrid “sinó a tots els llocs on el temporal ha fet estralls”. El temporal que ha acompanyat a la borrasca Filomena ha tornat a causar danys en el fràgil litoral valencià, platges desaparegudes, passejos marítims, viaris, infraestructures i mobiliari destrossat, el drama que es viu cada any després dels cada vegada més virulents i habituals temporals.

Des de Madrid han d’entendre que aquests drames els viu i acaben pagant les actuacions els ajuntaments afectats amb molt poca ajuda del Govern central i els ministeris implicats. Quan la gent ve a estiuejar es troba amb la costa endreçada però igual de catàstrofe és un arbre caigut a Madrid o els carrers impracticables que un passeig destrossat, zones inundades, mobiliari arrancat o platges desaparegudes”, ha assenyalat.

Mulet ha demanat “prendre mesures per a no estar després de cada temporal reparant els mateixos danys, o estant encara esperant les actuacions i ajudes de temporals passats quan l’últim ha arrasat amb les platges” i ha registrat ja preguntes per a conèixer la quantificació realitzada dels efectes del temporal Filomena en les diferents platges afectades, si tenia pendents actuacions després de les destrosses de temporals passats com el Gloria o uns altres, o conèixer qué actuacions a curt, mitjà i llarg termini té el Govern per a assegurar la supervivència  d’aquesta platja amenaçada pel canvi climàtic que comporta temporals cada vegada més virulents i l’increment del nivell de la mar. Finalment, demana saber quantes de les actuacions pels danys dels anteriors temporals en aquesta platja es van executar i quin cost van tenir i si han resistit al temporal Filomena. “Moltes de les actuacions com a abocament d’arena o reparacions en passejos han acabat de nou en la mar i pareix necessari reflexionar i afrontar amb rigor el canvi climàtic per a adaptar-nos quan abans millor i combatre’l”, ha afegit. “Ací hem de valorar els efectes de l’ampliació de ports com en el cas del de Castelló, que ha afectat de manera evident a la costa del sud o l’abocament de milions a reparar passejos que desapareixen a cada temporal”, recorda.

En les zones d’interior els danys han sigut principalment per caigudes de sostres en explotacions ramaderes, la dificultat d’accedir a les explotacions i masies i les dificultats que imposa el gel en l’alimentació del bestiar i els costos afegits de calefacció i alimentació, al no poder pasturar per la neu. En agricultura s’han donat algunes gelades que les organitzacions agràries i assegurances estan valorant, per la qual cosa ha reclamat “sensibilitat” amb aquest sector.

Platges danyades

-Alcossebre platges i passeig afectats

-Almassora: Passeig Ben-Afeli afectat, inundacions

-Cabanes i Orpesa: platges desaparegudes. Morro de gos afectada, passarel·les destruïdes.

-Vinaròs i Benicarló: les platges i camins s’han vist afectades pels efectes del temporal. La seua costa està en una clara regressió i són constants els despreniments.

– Borriana: camí Serratella inundat per les ones

-Almenara: Passeig en ruïnes, regresión de la platja i carrers de la primera línia inundades.

-Moncofa: segons l’alcaldia 20.000 euros en danys, fonamentalment en el passeig.

-Peníscola: avinguda Papa Luna, inundada i amb arena de les dunes desplaçada. Ratlla del terme amb Benicarló sense solución, inundat i amb arena.

-Dènia: zona dels Deveses molt afectada, amb la platja desapareguda.

-Xàbia: platja de l’Arenal engolida per la mar.

-Benicàssim: platja Heliòpolis engolida per la mar. Disminució clara de la seua longitud.

-Oliva: Aigua Blanca, arrossegament de material fins a les dunes

-Tavernes de la Valldigna: desaparició de la totalitat de les platges. 

-Cullera: pérdua d’arena al Marenyet, Brosquil i el Perelló. En el Dossel trencament de la canonada que abasteix al Mareny de Sant Llorenç.

– Bellreguard, Piles i Guardamar platges i dunes de nou afectades i enormes quantitats d’arena desaparegudes des de fa mesos.