Bota al contingut principal

La coalició registra diverses preguntes sobre aquest tema i recorda que els efectes dels temporals posen en escac a nombrosos ajuntaments valencians, ja que els obliga a costoses reparacions

MADRID, 20 de gener de 2021
Compromís al Senat a través del seu portaveu, Carles Mulet, ha sol·licitat hui al Govern que recapacite en la seua decisió “arbitrària”, donada a conèixer ahir després del Consell de Ministres, d’excloure al País Valencià de les autonomies beneficiades en la declaració de Zona Afectada Greument per una Emergència de Protecció Civil.

Així el senador ja ha registrat un bloc de preguntes en les quals demana més informació respecte a les comunitats autònomes que han sol·licitat aquesta declaració i reclamant informació pel fet que el Consell de Ministres haja aprovat esta declaració per a Madrid, Astúries, Castella, Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Aragó, La Rioja i Navarra, sense que en la mayoría dels casos haja mediat una sol·licitud prèvia i conèixer quines de les sol·licituds han quedat sense ser ateses.

“Volem saber en base a quins càlculs o estudis s’ha determinat quines CCAA mereixien ser declarades zones catastròfiques i per què el País Valencià  que va registrar quantiosos desperfectes en el seu litoral després del temporal marítim que va acompanyar a Filomena no ha entrat en aquesta declaració malgrat els greus desperfectes”, ha indicat. La coalició demana saber si des de la Generalitat “s’ha reclamat expressament, encara que no siga requisit després dels acords fets públics ahir, com hem vist”.

Per al senador “aquesta classe de qüestions ha d’analitzar-se des d’una òptica objectiva i després de quantificar d’una forma rigorosa els desperfectes, ja que no sembla raonable que una autonomia quantifique de forma improvisada els seus danys en quasi 2.000 milions d’euros i unes altres, com la valenciana, porten anys patint els efectes del temporal amb ajudes en ocasions ridícules per a reposar platges, passejos marítims, mobiliari urbà, efectes de les riuades o inundacions. Urgeix abordar millor aquesta qüestió de per què unes autonomies sí i unes altres no s’inclouen o no es declaren d’ofici, com ja reclamem després d’escoltar al as autoritats dels municipis afectats”.

El senador ha interpel·lat al Govern si pensa declarar al País Valencià com a zona catastròfica pel temporal Filomena, una vegada assumit l’error de no fer-ho en la primera decisió o destinar fons perquè  els particulars (també del sector primari) i corporacions locals puguen tornar a la normalitat. En opinió de Mulet la situació viscuda en el litoral valencià encaixa dins dels supòsits de la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil. 

“Molts dels beneficiaris vindran, en els pròxims mesos a estiuejar i voldran que les platges i passejos estiguen en bon estat o protestaran àrduament i no ens sembla just que ells hagen tingut ajudes per a reposar-se del temporal i uns altres no”, en referència a l’absència valenciana en la llista de la declaració per danys “sens dubte redactada amb una visió arbitrària i madrilenyocentrista de la realitat, que sembla no veure més enllà de l’M-30 a l’hora de mesurar la solidaritat”, ha resolt.