Bota al contingut principal

El síndic de Compromis, Fran Ferri, i el portaveu de Sanitat a les Corts Valencianes, Carles Esteve, han presentat una iniciativa per a demanar al govern de l’Estat la creació d’una empresa farmacèutica pública per a la producció de medicaments i investigació en farmàcia adreçada a l’abastiment de medicaments per a la ciutadania, “que agafa especial importància en un context de dificultats per accedir a la vacuna, tot i haver destinat ingents quantitats de diners públics a les empreses privades que estan comercialitzant-les”.

El diputat Carles Esteve, ha afirmat que la pandèmia mundial de la covid-19 “ha posat en relleu la importància estratègica del sector farmacèutic”, però la teràpia farmacològica “no és només puntal de la pandèmia, diàriament milions de persones al País Valencia i a l’Estat espanyol seguixen algun tipus de tractament amb medicaments. És un fet que la farmàcia és clau per a millorar la vida de les persones i assegurar la seua salut; els fàrmacs i vacunes prevenen malalties, les curen, són clau en l’atenció a la cronicitat, i també ajuden a superar afeccions lleus i evitar complicacions relacionades”.

 El diputat, portaveu de Compromís a la Comissió de Sanitat i farmacèutic de professió, Carles Esteve, afirma que “més enllà de la conjuntura generada per la pandèmia, la disponibilitat de medicaments, la seua distribució o el preu són qüestions que, tot i estar regulades tenen una excessiva dependència d’un cada vegada més reduït nombre de grans laboratoris. Això suposa una dependència molt gran de la salut de les persones, condicionant-la en molts casos als rendiments econòmics o els beneficis privats”.

El síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, per la seua banda ha volgut afegir que “durant esta pandèmia estem patint les conseqüències de dècades de privatitzacions i de destrucció dels instruments públics. Des de Compromís pensem que la salut és massa important per a deixar-la únicament en mans de grans empreses privades. Empreses que sempre busquen el seu màxim benefici econòmic. Per això proposem que es cree una empresa farmacèutica pública que impulse la investigació i fabricació de vacunes i medicaments amb l’únic objectiu de salvar vides”. 

Esteve, en la mateixa línia ha volgut reforçar esta idea, ja que la disponibilitat d’una farmacèutica pública suposaria “una oportunitat de millorar la disponibilitat de tractaments farmacològics per a la ciutadania. Al mateix temps, la vinculació d’aquesta indústria a la investigació afavoriria l’ocupació de qualitat i una major estabilitat lligada del personal investigador associat. En definitiva, suposaria una gran oportunitat per a l’aprofitament dels fons europeus previstos per a aquest 2021, per tal d’invertir en salut i innovació impulsant un nou sector productiu”.