Bota al contingut principal

El portaveu adjunt de Compromís en les Corts, Juan Ponce, ha manifestat la seua “preocupació i indignació per les intencions del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme d’allargar la vida de l’obsoleta central nuclear de Cofrents amb una nova pròrroga per al seu funcionament. El tancament d’estes instal·lacions ha de ser en març de 2021 i no en novembre de 2030. De no ser així, la ministra Reyes Maroto serà la responsable de trencar un dels compromisos electorals amb els valencians i les valencianes, adquirits pels partits que donen suport al Govern central”.

“Exigim a Maroto que detalle la ‘presumpta’ necessitat i els motius pels que Indústria podria concedir una nova pròrroga a Cofrents, tal i com es pot veure al calendari establert al Protocol d’Intencions per al tancament ordenat de les centrals nuclears, subscrit entre Enresa i els propietaris de les centrals al març de 2019. Una explicació que la ministra haurà de donar davant la petició de compareixença en comissió al Congrés, feta pel portaveu de Compromís en el parlament espanyol, Joan Baldoví”.

En aquest sentit, Baldoví ha assenyalat que “els valencians i les valencianes tenim dret a saber si el govern té previst donar una nova autorització per allargar la vida útil de la central nuclear de Cofrents. I tenim l’obligació d’exigir-li que complisca amb la voluntat de la ciutadania i clausure Cofrents, tal com va aprovar les Corts Valencianes el 2017 amb els vots a favor del PSPV, Unides Podem i Compromís”.

“Per això, des de Compromís considerem que, a banda dels coneguts perills i riscos que comporta la gestió dels seus residus, el manteniment de l’energia nuclear ajorna l’expansió d’alternatives més sostenibles. En mig de la pandèmia tenim l’esperança de poder dissenyar un nou futur més verd. El repartiment dels Fons europeus de recuperació ‘Next Generation’ ha d’estar destinat a la transició ecològica, a fer front l’emergència climàtica i, entre altres, a accelerar el tancament de les centrals nuclears”.

Per la seua banda, Ponce ha recordat que “este escenari no és nou, ja que al 2019 l’actual vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va donar llum verda a la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a Cofrents, i obria la porta al que hui estem denunciant: la pròrroga fins a 2030 d’aquesta central. A ella i a Maroto insistim en recordar-los que la voluntat de la ciutadania valenciana per al tancament i desmantellament de la nuclear de Cofrents es va manifestar en la resolució aprovada pel ple de les Corts el 29 de març de 2017. I que, a més a més, tant Ribera com Maroto obvien les recomanacions que el 2019 va fer la Generalitat Valenciana al projecte d’avaluació d’impacte ambiental del projecte del MTI”.

“La central nuclear de Cofrents té autorització de funcionament fins a març de 2021, quan haurà arribat als 37 anys de funcionament, superant així en més de 10 anys el tancament recomanat per l’Agència Europea de l’Energia per a les nuclears europees. Cal recordar que el reactor de la nuclear valenciana és del mateix tipus que el que tenia la sinistrada japonesa de Fukushima i que durant els últims anys Cofrents ha acumulat nombroses incidències que reflecteixen l’evident deteriorament de la central. Només el 2017 va tindre nou incidències, el número més gran de totes les centrals espanyoles, sent una de les incidències de Nivell 1 per trencament d’una vàlvula i pèrdua de fragments que van tardar 40 dies a recuperar-se”, ha conclòs Juan Ponce.