Bota al contingut principal

Compromís ha registrat una proposició no de llei en les Corts Valencianes perquè el Consell, amb les organitzacions competents, realitze un estudi d’impactes derivats de l’activitat turística a l’illa de Tabarca i instal·le un sistema de boies ecologistes per a preservar els fons martímos d’una illa de mig centenar d’habitants que cada any visiten en el període estival prop de 150.000 turistes.

La iniciativa insta al Consell a iniciar els tràmits necessaris per a declarar també els paráemtros de l’illa com a Zona Marítima Particularment Sensible de l’Organització Marítima Internacional. La reserva marítima de Tabarca és la primera que es va declarar en tota Espanya i requereix de cert vedat quant a impactes. És l’illa habitada més xicotetes del Mediterrani i cada estiu rep a centenars de milers de turistes que sobresaturan l’illa i converteixen l’experiència de visita en una cosa poc desitjada al marge de l’impacte mediambiental. La idea d’un aforament màxim diari obeeix també a aqueixa perspectiva d’oferir una experiència turística més responsable i més agradable”, ha assenyalat la signant de la proposta i diputada autonòmica, Cristina Rodríguez.

La proposta, que no va poder ser debatuda la darrera legislatura, també tindrà el seu ressò a l’Ajuntament d’Alacant, on la coalició registrarà una declaració institucional en el mateix sentit, afegint dues noves propostes d’acord per a la resta de partits que servisca perquè el municipi reclame la cessió de la Torre de Sant Josep dins del conveni de permuta de l’actual caserna de la Guàrdia Civil (antic Hospital del Rei) per a la construcció de la nova a l’avinguda de Jaume I.

Així mateix, el grup de Compromís al consistori demanarà la gestió per a l’ús públic de l’edifici del far marítim de l’Autoritat Portuària d’Alacant perquè no ocórreguen situacions com la privatització del Faro del Cap de l’Horta per part de l’Ajuntament que dirigeix Luis Barcala.

Cal estudiar noves formes de protecció i garantir la seua preservació mediambiental i patrimonial. Volem desestacionalizar el turisme de Tabarca i relacionar-lo amb el seu patrimoni garantint els treballs de l’illa de manera sostenible al llarg de tot l’any”, ha assenyalat Rafa Mas, regidor de l’Ajuntament d’Alacant.