Bota al contingut principal

Adif i Renfe han censurat la campanya “trencancelado.com” que des de Compromís s’ha dissenyat per a visibilitzar la manca d’inversions del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, que ha expulsat a més de 10 milions d’usuaris de la xarxa valenciana de rodalies en els últims 10 anys, segons dades de la mateixa Adif, i que amb més de 7.593 cancel·lacions i 11.384 retards produïts només en l’any 2019, han posicionat al territori valencià com el territori amb més incidències de tot l’Estat.

Tal com ha explicat el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, des de la coalició es va reservar des del dia 1 de juny 27 espais publicitaris de les andanes de diferents estacions de la xarxa de rodalies del territori valencià durant dos setmanes, per a visibilitzar els problemes que els usuaris han de fer front cada dia que fan ús del servei públic de rodalies. Però, malgrat tindre els espais reservats i el material enviat, des de Renfe i Adif comunicaren el mateix dia que els cartells havien d’estar penjats, que desautoritzava la campanya sense més explicacions.

“Una vegada més, el Govern d’Espanya tracta que les persone usuàries desconeguen la veritat de les lamentables xifres, una situació que ja no sorprén a ningú i que respon a una estratègia d’opacitat permanent que fa, per exemple, que les dades de cancel·lacions, retards i incidències dels servei no es publiquen en els informes que presenta anualment l’empresa ni el Ministeri de Transport” assenyala Mulet.

Però, tal com denuncia el senador de Compromís “aquesta opacitat també afecta als usuaris en el dia a dia. No hi ha forma de saber, abans d’arribar a l’estació de tren, de si el tren que agafem té algun retard o ha sigut cancel·lat, ja que el Govern es nega a publicar aquetes incidències en la seua pàgina web. A més, boicoteja als usuaris que han patit una cancel·lació o un retard dificultant que puguen posar una reclamació o una queixa via web”.

Mulet a més ha comunicat que presentarà una bateria de preguntes parlamentàries per esclarir aquesta ocultació de dades, i demanarà la compareixença del president d’Adif per tal que done comptes del veto a una campanya en la que se mostra la realitat del servei de rodalies valencià.

1 céntim d’inversió per usuari en 10 anys

Per la seua part, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha denunciat que malgrat que el rodalies és el mitjà de transport amb més usuaris anuals de tot el País Valencià, la inversió efectiva per part de l’Estat en l’última dècada ha sigut només 300.000 euros dels 3.400 milions pressupostats, és a dir, el govern d’Espanya només ha invertit un céntim per usuari en els últims 10 anys.

“És indignant que mentre el Govern central invertia un míser céntim per usuari de rodalies, que són normalment els estudiants i les persones treballadores del nostre territori, l’AVE Madrid fins a València i Alacant ha comtat fins ara amb una inversió de 10.400 milions d’euros, que dividits entre els usuaris d’AVE des de l’inici del servei, ix a 98€ per usuari.

“Parlar de millorar les rodalies és parlar de crear una xarxa de transport públic digna, fiable i vertebradora, que connecte a la ciutadania, que siga una alternativa real al cotxe i que ens faça estalviar diners en el dia a dia i utilitzar un transport ecològic i assequible”, ha conclós Baldoví.

Trencancelado.com

La campanya, sota el lema “On està el meu tren?”, recopila dins de la web trencancelado.com les dades de retards i cancel·lacions, així com la proposta de millora que des de Compromís es vol impulsar per tal de garantir un servei de rodalies digne, amb més freqüències, que vertebre tot el territori i siga un exemple de transport públic de qüalitat.

Tal com ha explicat la diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Papi Robles, “volem ampliar conseiderablement la xarxa de rodalies. D’aquesta manera, des de Compromís proposem en Castelló establir un nou nucli de rodalies diferenciat del de València, per tal de poder estendre el servei de rodalia fins a Vinaròs i fins a Tortosa, connectant els municipis als quals ara mateix la connexió només és possible en Mitja Distància (MD)”

Pel que fa al nucli de València, Robles ha informat que “la intenció de la coalició es millorar el servei de la línea C3 i ampliar l’abast de les línies fins als últims municipis de l’interior. A més, volem que s’implemente el tren de la costa, que done servei des de Gandia fins a Dénia i als pobles de Les Marines en Alacant. També defensem la dignificació del tren Xàtiva-Alcoi i la inclusió dins del servei, així com la recuperació de línies desmantellades, com ara la de Carcaixent-Gandia”.

Per últim, per a les comarques d’Alacant, la diputada de Compromís ha assenyalat que “volem connectar Alacant amb Gandia amb el tren de la costa, que ja té un estudi fet per part del Ministeri, volem recuperar un projecte que pot ser transcendental: la connexió d’Alacant amb Alcoi per tren, fent de la línia Alacant-Alcoi-Xàtiva el connector d’Alacant i València per interior. A més, creiem imprescindible recuperar la connexió ferroviària amb Torrevieja, únic municipi valencià de més de 100.000 habitants sense connexió ferroviària, i la comunicació de Santa Pola i Elx amb els municipis del Vinalopó.

Per altra banda, des de Compromís s’ha demanat la transferència de les competències de rodalies a la Generalitat Valenciana, juntament amb els diners per a gestionar el servei. “Es tracta d’una competència que podem assumir d’acord amb el nostre Estatut d’Autonomia, i que estem disposades assumir per tal de millorar per fi este servei. Estem parlant de coses tan elementals com l’electrificació de tota la xarxa, perquè és inaudit tindre diverses línies amb trens a gasoil, i de la duplicació de les vies en tots aquells trams on siga possible” ha manifestat la diputada de Compromís.