Bota al contingut principal

La diputada de Compromís i presidenta de la Comissió de Política Social i Ocupació en les Corts Valencianes, Cristina Rodríguez, ha presentat una proposta per tal que Consell i Govern central col·laboren amb les entitats bancàries que operen al territori valencià, en l’elaboració i difusió de campanyes informatives sobre l’existència i el funcionament dels comptes bancaris bàsics, “una eina important, però prou desconeguda, per a la integració social de les persones consumidores en situacions de vulnerabilitat”, ha explicat.

Segons Rodríguez, “en un context de pèrdua de llocs de feina i de manca d’ingressos, mentre els preus de subministraments bàsics com ara el de l’electricitat augmenten desorbitadament, l’obtenció d’un compte de pagament bàsic podria servir d’ajuda per esmorteir les minvades economies familiars”.

“Es tracta d’un tipus de compte bancari que, actualment, té un cost màxim de tres euros al mes (36€ a l’any), i que pot ser totalment gratuït per a persones en situació de vulnerabilitat. Estan dissenyats per a persones que no tinguen cap altre compte i es poden utilitzar per a dipositar els ingressos d’una nòmina o d’una prestació, per a retirar efectiu en oficines i caixers de la UE, per a fer operacions amb targeta, pagaments en línia, domiciliacions o transferències”.

“Malgrat existir una directiva aprovada pel Parlament Europeu el 2014, com a mesura contra l’exclusió financera, que estableix el dret d’accés al compte de pagament bàsic de tota persona regular en un país o que no puga eixir d’ell per motius jurídics, el Govern espanyol va tardar tres anys a adoptar-la”, ha afegit.

“Tanmateix, el Ministeri d’Economia, amb el ministre Luis de Guindos al capdavant, no va fixar les comissions màximes per a aquest tipus de comptes i va retardar la seua posada en marxa durant més de dos anys. Finalment, el març del 2019 el Govern espanyol va publicar la transposició de la directiva. Però l’Executiu va adoptar la mesura tard i hi ha posat diversos entrebancs perquè la ciutadania conega l’existència d’aquest tipus de compte bancari. És per això que organitzacions de defensa dels drets de les persones consumidores, com FACUA, o entitats humanitàries, com la CEAR, han reclamat en diverses ocasions que s’informe molt millor sobre aquest tipus de comptes perquè se’n popularitze el seu ús”.

“I més quan des de la primavera de 2020, la crisi provocada pel coronavirus ha sumat una nova barrera a l’obtenció dels comptes: oficines tancades o amb restriccions pel confinament que han obligat la clientela a enfrontar-se als serveis telefònics i de banca en línia”.

Per això, “des de Compromís proposem la realització de campanyes de caràcter permanent, dissenyades amb un llenguatge clar, que arriben a la ciutadania de manera accessible, tant en suports electrònics com en espais físics. I que siguen campanyes on s’especifique que les entitats bancàries estan obligades a oferir a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat la possibilitat d’obrir un compte de pagament bàsic gratuït. A més a més, des dels mitjans valencians de titularitat pública es podrien reservar franges als seus espais per difondre aquestes campanyes”, ha conclòs la diputada Cristina Rodríguez.