Bota al contingut principal

El grup de Compromís a la Diputació d’Alacant denuncia l’ús dels recursos públics que està fent el president de la institució, Carlos Mazón, per a donar a conèixer la seua figura pública botant-se la llei autonòmica 12/2018 de publicitat institucional.

El representant de la coalició valencianista, Gerard Fullana, ha denunciat davant el jutjat del Contenciós-Administratiu el servei contractat per a la difusió de les campanyes publicitàries de la institució, entre diverses qüestions, per obviar la llei autonòmica quant a selecció de mitjans de forma objectiva i no atendre a la vegada a qüestions com la prohibició d’usar la publicitat institucional com a element de propaganda personal de càrrecs institucionals.

La institució que des de 2019 governa Mazón amb Ciudadanos no ha tingut en compte aspectes com l’article 6 de la llei autonòmica, que estableix com determinar amb criteris objectius quins mitjans de comunicació són més aptes per a la difusió d’un missatge institucional. En dit article es fa referència a la prohibició de discriminar mitjans per la consideració que siga, fet en què la Diputació incorre quan discrimina a mitjans com a A Punt davant d’altres televisions autonòmiques privades amb audiències inferiors a les de la televisió pública.

Així mateix, l’estratègia publicitària de la institució alacantina incompleix per diversos motius l’article 5 de la llei reguladora, infringint la prohibició d’elements de propaganda personal amb fons públics, així com ignorant l’impediment d’accions per a destacar els èxits determinats des de les administracions públiques, els objectius aconseguits per càrrecs o la  publicitat de missatges que tinguen com a finalitat la millora de la notorietat  d’una institució amb un missatge no vinculat a un dret, un servei o una activitat concreta. En aquest sentit, la coalició aporta com a prova la falca publicitària radiofònica emesa durant setmanes en mig de la pandèmia, amb una durada de dos minuts, en què Mazón trau pit de la seua pròpia agenda social o les subvencions atorgades a diferents associacions de dependents.

Fullana ha assenyalat que aquesta manera d’operar no sols ignora la llei sinó que recorda l’ús per a la promoció partidista que feien els governs de Eduardo Zaplana i alguns dls seus càrrecs més importants, entre ells el propi Mazón i part del seu equip de presidència: “Sabíem i sabem com va operar el zaplanisme en aquella època utilitzant els recursos públics de manera descarada per obtenir més poder. I ara caminem davant de la sospita que simplement el senyor Carlos Mazón està fent el que van fer fa més de 20 anys: utilitzar recursos publicitaris de la Diputació per autopromocionar-se en els seus objectius personals polítics”.