La candidata número 2 per València de la coalició Compromís-Equo, Cristina Domingo, ha avançat hui que la seua formació promourà en el parlament espanyol durant la pròxima legislatura l’establiment d’una moratòria indefinida dels cultius d’organismes genèticament modificats, així com de la seua distribució i consum.
Cada any es descobreixen nous efectes perjudicials dels transgènics en l’ecosistema a què cal afegir que el seu desenvolupament permet el control de l’alimentació a les grans corporacions, la qual cosa suposa un atemptat contra la sobirania alimentària, així com que en alimentació sempre ha de prevaldre el principi de precaució.
Per tot açò, per a Compromís-Equo és “inadmissible” que l’estat espanyol siga l’únic país de la UE que tolera el cultiu de dacsa transgènica a escala comercial (unes 70.000 hectàrees es dediquen a este cultiu) i tot a causa de la permissivitat i a l’obscurantisme dels diferents governs, primer del PP i després del PSOE.
“Esta moratòria que reclamem –ha assenyalat Domingo- ha de vindre acompanyada d’un pla per assessorar i ajudar els agricultors i ramaders per adoptar els canvis, a més de promulgar una llei per declarar tot l’Estat espanyol lliure de transgènics i avaluar l’ús dels productes modificats genèticament i les seues repercussions”.
Així mateix des de Compromís-Equo s’exigirà l’elaboració d’un etiquetatge clar i ben visible en relació a transgènics, additius i components alimentaris de risc (com ara olis hidrogenats, greixos trans, etc.). I la prohibició d’aquells additius alimentaris que no aporten millores nutricionals i generen riscs per la salut. “Per això ha afegit Domingo- s’ha de controlar la utilització inadequada i fraudulenta dels apel·latius bio-, eco-, saludable, etc., en aliments que no provenen de l’agricultura ecològica i que no justifiquen els beneficis que anuncien”.
També es proposarà que es penalitze fiscalment els adobs químics de síntesi i dels plaguicides de major risc ecològic o per a la salut humana i que s’instaure una major vigilància i control en la venda, distribució i magatzematge de fitosanitaris i en la recuperació dels seus residus i envasos.
“De la mateixa manera considerem necessari implantar la utilització de productes ecològics en establiments oficials i centres públics (oficines, seus d’institucions, hospitals, centres educatius, etc.) ja que és essencial com exemple per a la societat, com també ho es el foment de la compra pública de productes provinents de l’agricultura ecològica, el reciclatge i el comerç just”, ha conclòs Domingo.