Anar directament a les notícies

Compromís-Equo promourà al Congrés una moratòria indefinida del cultiu de transgènics

Publicat el en Medi Ambient

La candidata número 2 per València de la coalició Compromís-Equo, Cristina Domingo, ha avançat hui que la seua formació promourà en el parlament espanyol durant la pròxima legislatura l’establiment d’una moratòria indefinida dels cultius d’organismes genèticament modificats, així com de la seua distribució i consum.

Cada any es descobreixen nous efectes perjudicials dels transgènics en l’ecosistema a què cal afegir que el seu desenvolupament permet el control de l’alimentació a les grans corporacions, la qual cosa suposa un atemptat contra la sobirania alimentària, així com que en alimentació sempre ha de prevaldre el principi de precaució.

Per tot açò, per a Compromís-Equo és “inadmissible” que l’estat espanyol siga l’únic país de la UE que tolera el cultiu de dacsa transgènica a escala comercial (unes 70.000 hectàrees es dediquen a este cultiu) i tot a causa de la permissivitat i a l’obscurantisme dels diferents governs, primer del PP i després del PSOE.

“Esta moratòria que reclamem –ha assenyalat Domingo- ha de vindre acompanyada d’un pla per assessorar i ajudar els agricultors i ramaders per adoptar els canvis, a més de promulgar una llei per declarar tot l’Estat espanyol lliure de transgènics i avaluar l’ús dels productes modificats genèticament i les seues repercussions”.

Així mateix des de Compromís-Equo s’exigirà l’elaboració d’un etiquetatge clar i ben visible en relació a transgènics, additius i components alimentaris de risc (com ara olis hidrogenats, greixos trans, etc.). I la prohibició d’aquells additius alimentaris que no aporten millores nutricionals i generen riscs per la salut. “Per això ha afegit Domingo- s’ha de controlar la utilització inadequada i fraudulenta dels apel·latius bio-, eco-, saludable, etc., en aliments que no provenen de l’agricultura ecològica i que no justifiquen els beneficis que anuncien”.

També es proposarà que es penalitze fiscalment els adobs químics de síntesi i dels plaguicides de major risc ecològic o per a la salut humana i que s’instaure una major vigilància i control en la venda, distribució i magatzematge de fitosanitaris i en la recuperació dels seus residus i envasos.

“De la mateixa manera considerem necessari implantar la utilització de productes ecològics en establiments oficials i centres públics (oficines, seus d’institucions, hospitals, centres educatius, etc.) ja que és essencial com exemple per a la societat, com també ho es el foment de la compra pública de productes provinents de l’agricultura ecològica, el reciclatge i el comerç just”, ha conclòs Domingo.

 • javijevi

  Es una pena que una iniciativa tan respetable, emocionante y prometedora como Compromís, a la cual me sumo en prácticamente todos sus postulados en busca de una verdadera renovación del sistema económico, político y social actual, cometa un error tan grave como el de secundar una moratoria general e indefinida de los transgénicos.

  Ante todo, soy consciente de la buena voluntad de dicha postura, y creo que su seguimiento nace más del desconocimiento que de la mala intención. Entiendo que se critiquen las políticas agresivas, monopolísticas e insolidarias de las multinacionales de semillas. Pero prohibir los transgénicos por el uso que de ellas hacen las multinacionales es como prohibir internet por su uso abusivo y su control por las operadoras y los gobiernos.

  La ingeniería genética puede ser una herramienta poderosísima para realizar una agricultura sostenible tanto ambiental como socialmente. Desde luego que las semillas comerciales de las multinacionales no tienen dicho objetivo (todos conocemos su modo de actuar). Pero sí podría ser el objetivo del desarrollo de semillas mejoradas en organismos públicos de investigación, o en los sistemas públicos de extensión agraria, o incluso, por qué no, en ONGs. La prohibición absoluta e innegociable de los transgénicos defendida tanto por Compromís como por Equo (una de las pocas iniciativas políticas tan esperanzadoras como Compromís) creará una percepción pública negativa sobre los transgénicos que nos privará de un uso socialmente responsable de esta potente herramienta al retirar de su desarrollo a los organismos públicos, a las pequeñas empresas y a las ONGs. Y dicha retirada no tiene otro efecto que precisamente el de dejar dicha tecnología en manos de las multinacionales, pues son las únicas que pueden permitirse el lujo de invertir esfuerzo en el desarrollo de unos productos que, por el clima social generado en su contra, no van a ser fácilmente comercializables en varios años.

  Esta oposición a los transgénicos está basada en el rechazo a ciertas prácticas comerciales abusivas, y en los efectos sociales derivados de dichas prácticas, y no de la tecnología en sí. Creo firmemente que tanto Compromís como Equo se equivocan en prohibir los transgénicos sin más, y que su mensaje debería ser, en su lugar, atacar las prácticas comerciales de las multinacionales de semillas (que son igualmente irresponsables con la venta de semillas convencionales no transgénicas), y promover el desarrollo público de semillas mejoradas por cualquier tecnología (incluyendo la ingeniería genética), siempre y cuando sean desarrollos ambiental y socialmente responsables.

  Y ahí es donde aparece el último efecto negativo de la oposición general de Compromís/Equo a los transgénicos, y tal vez el peor, porque no afecta sólo a la agricultura. Se trata del previsible descrédito que Compromís/Equo pueden adquirir a ojos de un importante sector de la opinión pública a raíz de seguir un postulado que no cuenta con el respaldo de la comunidad científica experta en el tema, sino que deriva de un comportamiento ideológico, dogmático y subjetivo. No puedo evitar ver dicha postura como un auténtico caballo de Troya en el seno de un movimiento necesario y digno de defender por lo demás, y, por supuesto, quedo a disposición de Compromís para colaborar en todo lo posible a alcanzar una posición más informada y objetiva sobre los transgénicos.

  • Coentor

   Es podrà estar més a favor o en contra del teu comentari, però està molt ben argumentat.

   Tot te blanc-i-negres, i no es pot anar ignorant els possibles efectes negatius de certes polítiques.

  • Jose F.

   Totalmente de acuerdo con tu comentario. Yo no lo hubiese expresado de una forma mejor.

  • Macc

   No parles de la perduda de biodiversitat que provoquen els transgènics i aixó es un fet cientific. La tecnologia OMG encara no ha demostrat ser inocua per a la salut, farian falta molts anys per vore-ho. Hui el debat de la alimentació en el món no es técnic. El món produeix suficient aliment, pero no arriba a tota la població. Reconeixes les pràctiques comercials abusives pero no dius com solucionar-les, perque la investigació pública acaba sempre en el sector privat. I un arma tan poderosa com controlar l'alimentació no es pot deixar en mans de uns quants especuladors.
   En tot aquest debat convé fer un paralelisme amb la energía nuclear. Ens deien que era limpia, segura i inesgotable. L'evidencia demostra que no es veritat i que sempre hi han alternatives.

   • Això de que la pèrdua de biodiversitat siga un fet científic… No crec que els transgènics afecten a la biodiversitat més del que ho fa l'agricultura tradicional o l'ecològica. Si ho penses bé, no te cap sentit aquesta acusació.

    En quant a la salut, saps que els transgènics han de passar proves molt més estrictes que els medicaments? I per tant, passen infinites proves més que els productes ecològics? Si en Europa s'aprova un transgènic, és perquè és segur.

    En cas de dubte, et convide a posar-te en contacte amb biòlegs, bioquímics i similars i preguntar. La resposta serà sempre la mateixa: els transgènics aprovats són segurs i la por a aquestos és demagògia.

 • Luis

  Con la que está cayendo por qué Compromís-EQUO no habla más de soluciones económicas y dejas las imposturas intelectuales para otro momento? El problema de los transgénicos es un asunto de gestión política que se podrá decidir cuando se gobierne pero las medidas que se propongan deben ser las que nos permitan saber de qué pie cojea Compromís-EQUO

  • javijevi

   Nadie es perfecto. Todos cojeamos de algún pie. Yo creo que he visto un pie cojo de Compromís-Equo y tan sólo pretendo curarlo, no derribarlo. Lo que pretendo no es torpedearlo, sino identificar puntos débiles y reforzarlos. Creo en la renovación, pero en una renovación absolutamente moderna y sin dogmatismos de otros tiempos.

 • Joan

  Algú ens explicarà el per què de "compromís" + "EQUO" per anomenar la coalició????
  Seré el més pesat del món, però vull que algú ho explique raonablement. I encara no he rebut cap resposta dels altres missatges a comentaris d'anteriors notícies.

 • I. LL.

  Senyor!, i jo que pensava votar a Compromís. Si aquesta és la seua primera proposta encara m'ho hauré de rumiar un poc més.

 • Entenc que Compromís haja pactat amb EQUO per evitar la dispersió de vots, però açò li pot fer perdre vots per part de científics, ja que EQUO la presideix l'ex-president del grup pseudoecologista Greenpeace en Espanya. Hui en dia ni Greenpeace ni EQUO poden afirmar que basen el evidències científiques les seues afirmacions.

  En temes com el canvi climàtic, van corrent a parlar amb científics per a demanar assessorament i proves científiques. En canvi, en el tema dels transgènics, tots els científics estan pagats per Monsanto. Que algú m'ho expliqui.

 • Emili

  Està morint gent de càncer per culpa dels transgènics i 200000 suicidis anuals, serietat i denunciem Monsanto: en google: "el mundo según Monsanto", no hi ha ìtjor cec que el que no vol vore.

  • Quelo

   Hola Emili,
   m'agradaria saber d'on has tret la informació sobre el càncer degut als transgènics. gràcies,
   Q

  • javijevi

   El documental "El mundo según Monsanto" es un caso claro del error de desprestigiar algo por asociación: "No tengo pruebas contra los transgénicos. Sí que tengo pruebas contra Monsanto. Como Monsanto hace transgénicos, los transgénicos son malos". Es lamentable ver lo fácilmente que se engaña a la gente con cosas así.

 • nelo

  Si la primera proposta de la campanya es aquesta encara esteu a temps d'aconseguir que deixe de votar-vos per primera vegada en 20 anys, i mira que me n'he tragat de grosses, però por tinc que la broma d'Equo no ens acabe costant ben car… puc entendre un cert debat al voltant de l'impacte sobre la "biodiversitat" i "el control de l’alimentació a les grans corporacions", però pretendre que aixo nomes passa amb els transgènics es d'una innocència i simplicitat intel·lectual que fa feredat… no vaig a entrar en massa detalls perquè javijevi ja ho ha explicat prou be, però voldria preguntar si algú sincerament pensa que els milions de fanecades de taronges que hi ha a la meua comarca no disminueixen la biodiversitat i si no pensen que alguna "gran corporació" ha d'haver al darrere d'aquest negoci per a que un kilo de taronges a qualsevol supermercat d'Europa es multiplique per 20 respecte al preu que es paga en el camp… serà la pròxima proposta arrancar tots els tarongers per plantar carrasques?

 • cromosoma

  A mi el que em preocupa d'aquesta mena de propostes sense trellat i només fetes pensant en arreplegar alguns vots més, és que si els meus (si, Compromís són els meus) manaren algún dia, ho farien tan malament o pitjor que els qui governen ara. I sincerament, se me'n van les ganes de votar-los de nou, que cada dia ens ho posen més difícil, collons!
  Sap Compromís que tota la insulina que usen els diabètics prové d'una bactèria transgènica? Si el PV és declarat lliure de transgènics que faràn els diabètics valencians, tornar a la insulina de porc?
  Diu la Cristina Domingo que "cada any es descobreixen nous efectes perjudicials dels transgènics en l’ecosistema". Me'n podria citar un?
  Pel que fa a la biodiversitat li puc citar dos exemples beneficiosos del transgènics: un cultiu més productiu necessita menys superfície per a obtindre els mateixos resultats i la disminució en l'ús de plaguicides afavoreix la presència d'insectes polinitzadors.

 • Emili

  La arrogancia humana ens portarà al final, a no ser que les persones lluitem per impedir-ho, encara esteu a temps. Les nuclears també son netes i segures? Es saben les consecuencies a llarg plaç dels transgènics, apart dels pesticides? http://www.youtube.com/watch?v=LdIkq6ecQGw http://www.nodo50.org/lagarbancitaecologica/garbahttp://www.youtube.com/watch?v=YWqmw_YKwCg&feature=related http://www.diarioverde.cl/2011/10/los-transgenico

 • Mantra

  Muchas gracias por generar un debate tan interesante. A pesar de que no estoy de acuerdo en absoluto con el punto de partida de la critica.

  En algunos de los argumentos se ha dicho, ” que le transgénico no supone una perdida de la biodiversidad” O sea que si 15 agricultores cambian sus semillas por una modificada genéticamente, y pasa a cultivarse esa variedad… que pasa con la no modificada? Que por economía desaparece. Es cierto que alguna modificación genética puede ser neutra… pero ya pasa a ser diferente, en algún momento es alimento diferente puede afectar a los seres humanos por no poder aceptarlo o a otro ser vivo que lo pueda consumir.

  Por otra parte como es posible que Compromis-EQUO lleve dos semanas en campaña electoral, haciendo ruedas de prensa casi continuamente sobre propuestas de empleo y ahora alguien diga que sólo ha abierto la boca para los de los transgénicos… en fin que se le va hacer si fas per que fas, i si no fas per que no fas.