Bota al contingut principal

El Síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha registrat una proposició no de llei amb què proposa ampliar la gratuïtat de la vacunació contra el Virus del Papil·loma Humà per al col·lectiu d’hòmens que tenen sexe amb hòmens (HSH) dels 26 anys actuals fins els 45.

Segons explica Ferri “amb l’establiment d’esta mesura comptaríem amb més instruments de prevenció dels càncers derivats del papil·loma en grups amb una major incidència. Esta disposició hauria de vindre acompanyada per una campanya d’informació, sensibilització i foment de la vacunació adreçada específicament al col·lectiu d’HSH, incrementant així la cobertura de la vacuna”.

Com s’exposa en esta iniciativa parlamentària de Compromís, la generalització de la vacunació contra el Virus del Papil·loma Humà en les xiquetes està suposant un important instrument de prevenció davant aquests càncers. En països com Austràlia, que va començar el programa de vacunació al 2007, ja s’ha vist reduïda la incidència del càncer de coll uterí en més d’un 90% i s’estima que haurà pogut erradicar algunes soques del virus al 2035.

A banda de les dones, un dels col·lectius que pateix major incidència del virus és el dels hòmens que tenen sexe amb hòmens. S’ha estimat en este col·lectiu una prevalença de la infecció per papil·loma a nivell anogenital del 63,9%, mentre que en HSH amb infecció per VIH és del 92,6%. A nivell oral, la prevalença de la infecció en HSH és del 17,3% i en HSH amb infecció per VIH del 27,8%.

El Programa  de  vacunació  en  persones  adultes  de  la Comunitat Valenciana vigent estableix la gratuïtat de les vacunes contra el Virus del Papil·loma Humà fins els 26 anys, en la línia del que estableixen els criteris estatals. Així i tot, algunes Comunitats Autònomes com ara Euskadi o Galicia han ampliat aquesta gratuïtat fins els 45 anys. Aquesta és també l’edat màxima marcada a altres països del nostre entorn com ara el Regne Unit o Irlanda, en base a les recomanacions dels seus comitès científics.

“És per tot açò que proposem sumar-nos a la resta de territoris que compten amb una gratuïtat de la vacuna per a este col·lectiu fins els 45 anys, tota vegada que açò suposarà una millora substancial en la prevenció dels càncers derivats del papil·loma”, ha conclòs Ferri.