Bota al contingut principal

El diputat i portaveu de Compromís en la Comissió de Política Social i Ocupació en Les Corts, Carles Esteve, ha afirmat que “la síndica del PP, Mª José Catalá, tergiversa i manipula les dades del Síndic de Greuges sobre menors que han patit abusos als centres d’acollida. De donar-li l’esquena a eixes dades, ja que ni tan sols s’arreplegaven quan ella formava part del govern del PP, a voler aprofitar-se d’unes xifres que ella trastoca segons li convé, diu molt poc de la qualitat humana i política d’una diputada que, a més a més, té la condició de síndica del seu grup”.

Esteve ha fet referència a unes declaracions de la portaveu del PP a Les Corts on assegura que “hi ha 175 menors del sistema de protecció de la Generalitat que han patit abusos, el 72% d’ells en acolliment residencial. El que ha obviat Català per manipular les dades és que del total dels casos, el 90% es donaren fora d’un centre d’acollida de la Generalitat. És més, el gruix es dóna en els entorns de la víctima, com ja va advertir Save The Children recentment”.

“Un altre fet molt greu per part de la senyora Català al dir que el 72% dels casos varen ser en acolliment residencial és acusar directament als i les professionals dels centres d’acolliment de xiquets i xiquetes. Quan la informació que té la diputada al seu abast, però que ha obviat, assenyala que cap de les agressions es va produir per part d’un educador o educadora”.

“Catalá no té problemes en la seua “cacera” contra la vicepresidenta a emportar-se per endavant el prestigi d’uns i unes professionals que van ser els únics que es van preocupar pels xiquets i xiquetes més vulnerables, mentre el PP gastava els diners en grans fastos”.

“I li recordem que front a l’abandonament del PP del sistema de protecció de la infància, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha posat en marxa protocols de detecció i actuació davant un cas d’abusos sexuals a xiquets, xiquetes i adolescents del sistema de protecció que no existia amb l’antic govern, que, insistisc, ni es preocupava per recollir quants casos d’aquest tipus es produïen”.

“En este sentit, és el Consell del Botànic el que ha establit l’obligatorietat de comptar amb una base de dades específica on es recopilen, entre altres dades, el nombre de denúncies policials i procediments judicials iniciats per suposats casos de violència sexual a xiquets, xiquetes i adolescents amb mesures de protecció”.

A més a més, “cal destacar el gran treball realitzat per les plantilles de les llars i residències del sistema de protecció que el Consell del Botànic ha reforçat al llarg d’estos anys, amb nous perfils professionals, i a les quals ha dotat de la formació necessària per a detectar qualsevol circumstància que puga danyar a les persones menors d’edat”.

El diputat Esteve també ha volgut destacar que “la Conselleria ha posat en marxa un Pla de Formació en matèria d’infància i adolescència en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Oficial d’Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, els Col·legis Oficials de Treball Social de València i Alacant, el Col·legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de la Comunitat Valenciana i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València. És un programa formatiu orientat, específicament, a la prevenció i protecció de la infància i adolescència, a la sensibilització sobre els seus drets i a la participació infantil”.

“Des de la seua posada en marxa en 2018, s’han impartit un total de 29 cursos, amb 3.189 professionals participants i una inversió global de més de 220.000 euros al llarg dels últims quatre anys”.

“És molt lamentable que Mª José Catalá intente beneficiar-se de convertir en xifres a personetes vulnerables només amb l’objectiu de traure un benefici polític donant a entendre que els abusos es produeixen en centres d’acollida, quan les situacions són molt diverses, tal com va assenyalar Save The Children que indicava que la major part d’elles es van produir en situacions de l’entorn familiar o per coneguts. Catalá hauria de saber que tot no val en política i menys quan es parla de menors”, ha conclòs el diputat Carles Esteve.