Bota al contingut principal

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de gènere i LGTBi, Mònica Álvaro, i el diputat i portaveu de Compromís en la Comissió de Justícia, Governació i Administració Local, Silverio Tena, han presentat una bateria de preguntes adreçada a la Conselleria de Justícia per analitzar la informació territorialitzada sobre el numero de casos de violència sexual amb submissió química i treballar en mesures que puguen eradicar aquest tipus de violència masclista, “donat que l’ús de la coneguda burundanga per agredir sexualment les dones és molt preocupant per l’augment de casos registrats”.

Segons Álvaro, “les dades de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de l’any 2020 recullen 2.054 agressions sexuals, fent-se en 685 d’estos casos les proves toxicològiques davant la sospita que aquestes agressions pogueren haver-se produït amb submissió química. El resultat va ser positiu en el 70% dels casos analitzats. És important destacar que aquestes dades són relatives a 2020, any en el qual durant molts mesos la població es trobava confinada”.

A més a més, “segons aquesta mateixa institució, la xifra és en realitat més alta ja que en els últims cinc anys l’estimació de l’Institut determina que aproximadament el 33% de les agressions sexuals són d’aquest tipus. És a dir, una de cada tres. Tot això tenint en compte la dificultat que resulta evidenciar i provar este tipus de violència”, ha explicat.

“Per aquesta raó, hem preguntat a la Conselleria pel procediment que s’adopta per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat davant possibles casos de violència sexual amb submissió química, i si la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública té constància de les derivacions produïdes a les possibles víctimes de violència sexual amb submissió química per a la realització de proves toxicològiques. També volem conèixer el nombre de casos de violències sexuals amb submissió química que s’han produït als últims anys al País Valencià”.

“Des de Compromís, amb les dades que hem sol·licitat treballarem en mesures que puguen contribuir a reduir un problema que augmenta i preocupa de cara a la seguretat de les dones”, ha conclòs la també portaveu adjunta de Compromís en Les Corts.