Bota al contingut principal

Compromís condemna la intervenció militar de Rússia a Ucraïna i l’enviament per part del president Putin de tropes a territori ucraïnès, la qual cosa suposa una clara violació del dret internacional que posa en risc l’estabilitat i la seguretat a Europa.

En aquest sentit, instem la Unió Europea a actuar d’acord amb els valors i principis de la pau i a desplegar tots els esforços diplomàtics necessaris per fomentar el diàleg multilateral, la mediació i el retorn als Acords de Minsk.

Exigim el cessament immediat de les hostilitats per part de Rússia i demanem a tots els agents implicats, i en especial a Rússia, Ucraïna, la Unió Europea i els Estats Units que seguen i negocien immediatament una aturada del conflicte.

Així mateix, reiterem la nostra oposició a una participació de l’Estat Espanyol en el conflicte bèl·lic i ens oposem al desplegament de forces militars per part de l’OTAN en les zones frontereres amb Rússia. Només la pau, la diplomàcia i el dret internacional són el camí.

La solució a aquest conflicte ha de passar per la neutralització i la desmilitarització de la regió, l’abandonament de l’OTAN com a element desestabilitzador de la pau a la regió i el desenvolupament d’una agenda de seguretat que responga exclusivament a interessos europeus.

Donem suport a l’aplicació de sancions econòmiques ràpides per part de la Unió Europea i demanem que aquestes siguen selectives i no indiscriminades perquè el poble rus no pague les conseqüències d’aquest conflicte. D’igual manera, ens preocupen les conseqüències energètiques per al continent Europeu. La Unió Europea i l’Estat Espanyol deuen accelerar immediatament el procés de transició energètica per avançar en la sobirania energètica dels nostres pobles.

Per últim, instem l’Estat Espanyol a respondre amb eficiència i alçada de mires al possible desplaçament massiu de persones des d’Ucraïna mitjançant un pla d’acollida, refugi i asil. En el drama que es deriva d’una guerra Espanya ha de tindre un paper fonamental en ajuda humanitària i acollida de refugiades.