Bota al contingut principal

L’informe de la Interventora de la Diputació d’Alacant assenyalant el nivell d’execució del pressupost i el grau d’inversions de la Diputació d’Alacant com el pitjor de l’últim decenni ha fet saltar les alarmes en la institució alacantina. PSPV-PSOE i Compromís han reclamat aquest dimecres la marxa de Carlos Mazón com a president de la Diputació, petició que arreplega la moció presentada conjuntament per tots dos partits i que es debatrà en el pròxim ple provincial.

Tots dos partits porten des de l’inici de legislatura denunciant un problema d’execució de les inversions, fet que va quedar constatat recentment en l’informe de liquidació del pressupost de 2021. Socialistes i valencianistes han demandat una major inversió en recursos humans que alleugerisca el treball dels pobles i aglutinar els diferents plans inversors, segrestats actualment per la campanya d’anuncis de Mazón.

Amb les dades d’Intervenció en mà, el portaveu socialista i alcalde d’Alcoi, Toni Francès, ha alertat de l’acceleració de la caiguda d’inversions des que Mazón és president: “El nivell d’execució del pressupost ha anat disminuint any rere any, passant d’un 65% de 2019 al 62% en 2021. Però en Inversions és pitjor encara. És la meitat del que s’executava quan Mazón no era president de la Diputació. Queda un any de legislatura, hi ha temps per a recuperar el temps perdut. La prioritat de Mazón no és la Diputació, sinó la seua campanya electoral”.

Francès ha enlletgit a més les excuses de l’equip de govern de Partit Popular i Ciutadans a l’hora de culpar als ajuntaments de lentitud en la licitació de les obres subvencionades des de la Diputació: “És molt poc honest. Els ajuntaments s’equiparen en grau d’execució a la institució. Abans de Mazón, la diferència entre Diputació i ajuntaments era notòria en benefici de la institució provincial. Avui no ho és”, ha assenyalat Frances gràfic en mà, basat en les dades d’Intervenció. 

Sobre aquest assumpte, el portaveu de Compromís, Gerard Fullana, ha esgrimit les dades d’execució del pla Planifica a data de març, el pla estrella de la institució: “Fa 2 anys es va gastar Mazón en una hora 12.000 euros. Va ser la roda de premsa del Planifica. Avui, de les 292 anunciades només s’han acabat 6: totes elles fetes pels ajuntaments. La diputació no ha executat ni una sola obra del Pla Planifica en dos anys”.

En aquest sentit, Fullana ha apuntat que “Mazón ha aconseguit dues coses: un, ser el president que menys executa. I dos, el que més treball delega als ajuntaments. Tenia 300 milions d’euros de romanent en tresoreria, que a més venen de la gestió de governs dels quals no va ser part: 62 milions previstos per a invertir i només ha executat 15 milions. És inacceptable. Què estaria dient el PP de tenir la Generalitat aquests percentatges d’execució?”