Bota al contingut principal

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Mònica Álvaro, davant la propera aprovació al Congrés de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs, que contempla la baixa laboral per la menstruació, ha manifestat que “des de la nostra formació estem a favor d’esta regulació que respectarà el dret a la salut laboral de les dones en aquells supòsits en que la menstruació vinga per una malaltia d’origen obstètric”.

Segons Álvaro, “la llei ha d’aprofitar per a que dins del seu articulat es reconeguen les malalties greus i d’origen obstètric, com ara l’endometriosi o la síndrome de l’ovari poliquístic (SOP), i les conseqüències que se’n deriven d’elles a l’hora d’acudir al lloc de treball”.

“L’endometriosi, malgrat afectar entre un 10-15% de les dones en edat fèrtil, manca de tractament ràpid i diagnosi eficient. El problema fonamentalment és què provoca fort dolor pelvià i que així difícilment es pot atendre la jornada d’un dia de treball, per això donem la benvinguda a una legislació que la incloga. De fet, els permisos menstruals es contemplen ja en Castelló, gràcies a la tasca de la regidora d’Igualtat, Vero Ruiz”.

A més a més, la també portaveu de Compromís en la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i LGTBI en el parlament valencià, ha assenyalat que “el Govern central ha de tindre present la promesa que va fer, al maig de 2021, per tal d’incloure la violència obstètrica a la Llei de Salut Sexual. Cal recordar que la violència obstètrica ja està inclosa a la Llei de Salut Valenciana, però que ara caldria abordar els mecanismes per a combatre-la des d’una regulació estatal”.

“Per últim -destaca la diputada Mònica Álvaro-, les mesures que introdueix l’esborrany de la Llei per pal·liar la pobresa estatal són molt aplaudides a Compromís ja que reforcen el discurs de fa molt de temps on també hem demanat la baixada de l’IVA als productes d’higiene femenina, l’accessibilitat a estos productes en centres educatius, de salut i altre tipus de mesures contemplades a l’esborrany”.