Bota al contingut principal

Els grup parlamentari Compromís ha registrat en Les Corts una proposició no de llei amb què insta el Consell a sol·licitar al Banc d’Espanya que elabore la documentació necessària per a poder fer la petició al Banc Central Europeu de la fitxa bancària de l’Institut Valencià de Finances (IVF).

Com ha explicat la portaveu adjunta Aitana Mas “cal apostar fort de manera immediata per convertir l’IVF en el Banc Públic Valencià, permetent així a esta institució financera desenvolupar amb la força i les ferramentes necessàries el seu paper com a dinamitzador de l’economia, suport de les PIMES i manteniment del serveis bancaris a l’abast de totes i tots sense deixar ningú enrere”.

Des de Compromís es vol posar de relleu com des de la passada crisi financera iniciada en 2007 així com la crisi derivada de la pandèmia de la COVID19, diversos estudis econòmics i el mateix Fons Monetari Internacional (FMI) han reconegut la utilitat de la banca pública com a ferramenta d’impuls econòmic.

Generalment, les empreses de grandàries reduïdes, com les PIMES, son les que més obstacles troben a l’hora d’obtenir finançament en condicions que s’adapten a les seues capacitats i possibilitats. Aquestes empreses, alhora, són les que configuren de manera majoritària el teixit empresarial de tot el País Valencià.

En aquest sentit, el paper dels bancs d’inversions com l’IVF és crucial. Seguir potenciant aquest paper i la seua capacitat és molt necessari per al nostre teixit empresarial, però el seu impacte econòmic seria major si ampliarem el seu marc d’actuació. En concret, si adoptara una figura que permitira arribar al conjunt de la societat valenciana.

D’igual manera, el desenvolupament de la banca valenciana ens permetria acabar amb la bretxa existent entre aquells estats europeus que disposen de banca pública, i tenen la capacitat d’oferir a la seua ciutadania uns mitjans per desenvolupar-se, i els que no tenim eixe nivell de benestar.

“Per contra, -ha afegit Mas- hem de recordar que la banca privada, ha deixat de transferir recursos als sectors que més ho necessitaven durant les crisis, ha deixat fora del sector a més de 100.000 treballadors, ha tancat sucursals en els barris més humils i ha abandonat a quasi la meitat dels pobles del nostre territori. Tot això, mentre rebien un rescat multimillonari que no han tornat, mentre recuperaven els nivells de beneficis anteriors a la crisi i pujaven estrepitosament els salaris dels seus alts càrrecs”.

“Considerem imprescindible la creació del Banc Públic Valencià, com a puntal de la campanya que estem duent a terme des de Compromís per reivindicar una banca que fique les persones al centre, amb una major presencialitat, un tracte més humà, més oficines i caixers als pobles”, ha conclòs la parlamentària.