Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha proposat adoptar un bo o tarifa plana per als usuaris del transport públic com la que es va implantar a Alemanya per a fer front a l’escalada de preus en els combustibles i la dependència exterior d’aquesta mena d’energia procedent de fonts fòssils, situació que s’ha agreujat amb la guerra d’Ucraïna.

Vam veure amb admiració la proposta germànica de poder utilitzar autobusos, metres, trens i tota la xarxa de transport públic per 9 euros. Pensem que aquest és un bon punt de partida que assenyale un camí coherent i raonable de transició cap a models més sostenibles de mobilitat, que propicie canvis en la mobilitat de la gent, que siga decisiu com a aposta per la descarbonització de la nostra societat”, ha assenyalat el portaveu de Compromís.

El senador recorda com les estadístiques arrepleguen que el transport col·lectiu i ferroviari és providencial per a reduir la petjada de carboni i emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI). Des de la coalició recorden com “l’avió i especialment els automòbils i motocicletes són els principals responsables del mal al medi ambient per la seua ineficiència, de manera que és una situació d’emergència fomentar per tots els mitjans el transport públic, on el metro, el tren i el tramvia ocupen els llocs menys contaminants i la bicicleta”. El senador recorda que ”si bé algunes ciutats i autonomies han realitzat inequívoques apostes per transports ecoeficients, entenem que ha d’existir una harmonització en tot l’Estat de les mesures i la regulació o compensacions allí on siga necessari”, ha afegit.

Aposta davant l’escalada de preus

L’aposta per aquest tipus de transports milloraria la qualitat de l’aire i reduiria les partícules contaminants de l’atmosfera, mitigant alhora aquest factor de risc de la mortalitat; evitaria accidents de trànsit entre vehicles privats i també es convertiria una eina que contribuïra a ajudar a les economies domèstiques en la lluita contra la inflació i el cost dels combustibles. “Enfront de les decisions dels qui ens governen, de reduir o compensar l’IVA del consum d’aquests combustibles, mesures que no reformulen el model ni incorporen canvis decisius per a un futur més net, proposem destinar part d’aqueixos milers de milions a fomentar un transport més assequible, col·lectiu i net”, ha conclòs.