Bota al contingut principal

El passat 2 d’agost de 2021 es va commemorar el 150 aniversari del naixement de Francisco Miralles Arnau, una de les figures més importants del món de la dansa de principis del segle XX. Per a la celebració d’este aniversari, la Federació de Folklore, el grup de balls populars Les Folies de Carcaixent i la catedràtica Rosario Rodríguez Llorens van portar a terme una acció per a reivindicar la necessitat de declarar el 2 d’agost com a Dia de la Dansa Tradicional Valenciana. El grup parlamentari Compromís va presentar una Proposició No de Llei en eixa línia.

Després de l’aprovació en la Comissió d’Educació i Cultura de Les Corts, el diputat de Compromís, Jesús Pla, assenyala que “hem impulsat esta proposta perquè les institucions reforcen encara més el reviscolament de la dansa tradicional valenciana”. “Per això”, assegura Pla, “es proposa la celebració d’un dia que permeta commemorar la diversitat de la dansa valenciana en totes les seues variants, que permeta alhora que les institucions posen en valor eixe patrimoni i crear un espai col·lectiu de coneixença”.

La proposta ha estat avalada per més d’un centenar d’entitats, professionals i institucions, entre grups de danses, escoles, federacions, ajuntaments o el Museu Valencià d’Etnologia, i ha estat aprovada sense cap vot en contra dels grups polítics de les Corts Valencianes.