Bota al contingut principal

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat i diputat al Congrés, Joan Baldoví, ha oferit hui una roda de premsa en què ha anunciat que la seua primera mesura al capdavant del Consell serà telefonar al President del Govern, Pedro Sánchez i exigir-li una reunió monogràfica sobre el finançament, el deute històric valencià i les inversions no executades.

“En eixa reunió, com a President de tots els valencians que no forma part del seu partit, li transmetré punt per punt totes les reivindicacions justes del nostre poble. Creiem que el diàleg és important, però no som il·lusos, sabem que el diàleg no sempre té resultat. Per això la segona decisió, serà la de reactivar la via judicial per a reclamar davant els tribunals allò que és just: la reforma immediata del sistema de finançament caducat, la resolució del deute històric i l’execució de les inversions que es posen als pressupostos”, ha explicat Baldoví.

Per a eixe menester el candidat de Compromís ha anunciat que es crearia un equip jurídic del més alt nivell entre l’Advocacia de la Generalitat, el Consell Jurídic Consultiu i els millors experts de les universitat públiques valencianes. Un equip de treball que tindrà l’encàrrec d’explorar de forma permanent totes i cadascuna de les vies per a reclamar judicialment allò que se’ns nega per la via del diàleg.

“El diàleg sempre és la via principal. Però no ens quedarem de braços creuats mentres ignoren les nostres reivindicacions. En les últimes setmanes he insistit que una de les coses que he trobat a faltar en els últims anys en la Generalitat és que siga més ferma i contundent en la defensa dels interessos valencians. Esta és una proposta que posem sobre la taula. Esta serà la meua primera decisió si resulte elegit president de la Generalitat. És un dels avantatges de no tindre caps a Madrid, que no tenim por de reclamar allò que és just i ho farem per terra, mar i aire”.

Des de Compromís no es desisteix en posar damunt de la taula que el gran problema dels valencians i valencianes és el tracte injust que rebem per part del govern central. Amb falta de finançament per un sistema caducat des de 2014. Un deute històric creat per eixe infrafinançament, que segons alguns càlculs ja superaria els 40.000 milions d’euros. I per una manca d’inversions de l’estat, que si bé han millorat últimament en quant a la previsió en els pressupostos, després bona part d’eixes inversions no s’executen.

Per a Baldoví “mirem on mirem patim els efectes d’este maltractament. Si mirem la sanitat, el govern central ens deu més de 800 milions d’euros per atenció als desplaçats. Si mirem la dependència, el govern central ens deu més de 1.500 milions des de 2015. I així podríem seguir amb un llarg etcètera de greuges”.

Com a conseqüència d’este problema des de 2015 la Generalitat ha fet un gran esforç per a situar-se en la mitjana de despesa en serveis públics. “El problema és que l’Estat ens finança prestant-nos els nostres propis diners per a pagar les despeses del dia a dia. I damunt, hem de pagar interessos. Ens endeutem per a despesa corrent però no tenim el pulmó i el múscul financer suficient per afrontar les grans inversions que necessita la nostra terra”.

“Per tot açò les meues primeres decisions si resulte elegit President de la Generalitat aniran en la línia de resoldre el gran problema que tenim els valencians i valencianes que és eixe tracte injust”, ha conclòs Baldoví.