Bota al contingut principal

Hui, dia internacional per la Igualtat Salarial, la diputada a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha mostrat la satisfacció de la seua formació perquè al País Valencià l’escletxa salarial s’ha reduït un 5,2%, en els últims anys “el que posa de manifest l’efecte de les polítiques feministes i progressistes tant del govern del botànic com del govern de coalició de l’estat espanyol”.

No obstant això, segons l’informe de CCOO les dones encara haurien de guanyar un 20,9% més per equiparar el seu salari al dels homes i l’escletxa s’accentua en les dones en edats compreses entre els 36 i 65 anys, sent la diferència respecte als homes de fins un 30% en les franges de major edat.

Com explica Àlvaro “l’Any 2020 s’aprovaren dos Reials Decrets molt importants pel que fa al igualtat d’homes i dones al treball, i especialment a la igualtat salarial. La seua implementació total ha sigut progressives i per tant les novetats legislatives han anat entrant en vigor als últims anys, però ara ja estem en disposició d’avaluar aquestes mesures, per vore si estan sent efectives o si cal anar més enllà”.

A més a més, pel que fa a la igualtat salarial, la transparència és clau i en eixe sentit cal millorar la informació pública relativa al registre de plans d’igualtat. La parlamentària de Compromís incideix en què “la informació actualment no és de fàcil accés ni tan sols s’aporta pel Ministeri d’Igualtat informació al respecte sobre si en global  s’està complint amb la normativa. Recordem que quan es varen dictar els Reals Decrets 901 i 902/2020 sobre registre dels Plans d’Igualtat i l’auditoria retributiva l’ànim legislador era el de retallar l’escletxa salarial”.

“Contra les desigualtats salarials la transparència és la millor ferramenta. Per això demanem al govern d’Espanya una avaluació del Reial Decret 901/2020 i el Reial Decret 902/2020, així com un esforç més gran per part dels diferents governs per accelerar les polítiques contra l’escletxa salarial, per continuar amb la tendència de reducció actual i sobretot pel que fa les edats compreses entre 36 i 65 anys que es quan les dones comencen a tindre més complicacions alhora de conciliar. Reduir l’escletxa salarial en estes edats és vital per combatre la pobresa que afecta majoritàriament a dones pensionistes que veuen com les seues pensions són un 63% menors que la dels homes pensionistes”, ha afegit.

En eixe sentit amb el Senador de Compromís, Carles Mulet, s’han registrat una sèrie de preguntes per a què, trenta mesos després d’aprovar-se els reials decrets que regulen els plans d’igualtat i de mesures per a la igualtat salarial entre dones i homes, el govern de l’Estat explique quin balanç fa de la seua aplicació, informant del tant per cent d’empreses que han complit amb les obligacions que se’n deriven i quina és la previsió d’evolució en la reducció de la bretxa salarial.