Bota al contingut principal

El diputat de Compromís Josep Nadal ha criticat la postura mantinguda hui pel grup socialista i els grups de la dreta en el debat i votació d’una proposició no de llei del seu grup de suport al poble sahrauí que ha sigut rebutjada.

Per a Nadal “era una qüestió de decència política aprovar hui esta iniciativa i escoltar a la representant socialista argumentar que votava en contra per una qüestió de disciplina de partit ha sigut ben trist i lamentable. El vot en contra de PP i Vox i l’abstenció de C’s, eren més previsibles, però el paperot que ha fet hui el PSPV no l’esperàvem”.

Les Corts debatien en la comissió de Drets Humans una proposició no de llei de Compromís amb què s’instava el President espanyol, Pedro Sánchez, a rectificar públicament el seu canvi de posició respecte al Sàhara i a treballar des de la responsabilitat legal i històrica per acompanyar el procés polític de negociació amb el nou enviat de Nacions Unides.

Així mateix s’instava al reconeixement de la sobirania de la República Àrab Sahrauí Democràtica i la legitimitat del Front Polisàrio com a únic representant democràtic del poble sahrauí. A reconèixer l’estatus diplomàtic de la representació del Front Polisario a Espanya com a primer pas cap al reconeixement de la RASD per part del Govern espanyol i facilitar una solució definitiva al conflicte mitjançant la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

De la mateixa manera la iniciativa de Compromís proposava impulsar sancions econòmiques i polítiques al Regne del Marroc per incompliment constant de les resolucions Internacionals i del Pla d’Arranjament, aprovat pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides en 1990.

Com ha explicat Nadal el 18 de març de l’any passat, el gabinet de la casa reial marroquina va fer pública una carta mitjançant la qual el president espanyol, Pedro Sánchez, donava suport a la proposta d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. La posició expressada pel Govern espanyol està absolutament en contradicció amb la legalitat internacional. Ni Nacions Unides, ni la Unió Africana, ni la Unió Europea, la Cort Internacional de Justícia o la Cort Europea de Justícia no reconeixen cap sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Segons ha explicat Nadal “com a potència colonitzadora i amb capacitat d’administració d’acord amb les resolucions del dret internacional, l’Estat Espanyol té una responsabilitat jurídica, moral i política en la descolonització efectiva del Sàhara Occidental. Una responsabilitat que persisteix mentre el poble sahrauí no haja pogut exercir el seu dret inalienable a l’autodeterminació. És evident que la posició emesa pel president espanyol constitueix una desviació perillosa de les obligacions de l’Estat Espanyol en l’àmbit internacional, que es produeix en un context caracteritzat per la gravetat que travessa el conflicte del Sàhara Occidental després de la represa de la guerra al novembre del 2020”.

Aquesta posició afecta de manera molt negativa qualsevol possible rol d’Espanya en la solució del conflicte de descolonització al Sàhara Occidental, i els esforços actuals per reactivar i revitalitzar el procés de pau per part de les Nacions Unides, alhora que ignora els nombrosos i forts llaços de solidaritat entre el poble valencià i el poble sahrauí. Cal tindre en compte a més, la manera com es feupúblic el viratge de posicionament del President del Govern espanyol, amb unilateralitat per part d’un dels partits integrants del govern de coalició i sense informació, diàleg i consens amb les forces progressistes que sostenen, no només el Govern espanyol, sinó tants i tants governs de coalició arreu d’Espanya, com el del Botànic i de molts municipis valencians. Coalicions de govern que estan funcionant adequadament per a donar solucions als problemes de la ciutadania i que no deurien posar-se en perill per part de cap dels partits que les integren amb girs polítics inesperats, unilaterals i que erosionen la forma de treballar i la línia progressista i democràtica dels mateixos.

“El posicionament majoritari de Les Corts hui en contra d’esta iniciativa suposa una estocada almoviment solidari de l’Estat espanyol amb el poble sahrauí, hem perdut l’oportunitat de posar el parlament valencià al costat de totes les persones que creuen en la justícia universal, els drets humans i la llibertat dels pobles”, ha conclòs el diputat de Compromís.