Bota al contingut principal

La diputada de Compromís a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha assenyalat hui la gravetat de què la Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra la Dona de l’ONU (CEDAW) haja emés una nova condemna a l’Estat espanyol per un cas de violència obstètrica. 

Com explica la parlamentària, la mateixa setmana del 8 de març (la CEDAW va adoptar la decisió el 24 de febrer de 2023 i ha publicat el dictamen el 7 de març) ens trobem front a una nova condemna que suposa el reconeixement formal d’un nou cas de violència obstètrica que va tindre lloc l’any 2009 a Sevilla. La tercera condemna a l’Estat espanyol per part de la CEDAW. 

Àlvaro indica que “l’obstètrica és un tipus de violència contra les dones molt invisible, tan és així que encara hem de fer front al negacionisme d’aquest tipus de violència i a fortes resistències per a prendre mesures al respecte, per això és tan important que dones que l’han patit hagen reclamat davant organismes internacionals la situació que han patit a l’Estat espanyol”.

Recentment el parlament espanyol ha legislat al respecte, a través de la Llei sobre salut sexual i reproductiva i de la interrupció de l’embaràs. Des de Compromís es celebra que s’aprovarà el reconeixement a la definició de violència contra les dones a l’àmbit reproductiu a l’article 2.7 d’eixa llei.

“Si bé considerem que la llei podria haver anat més enllà -ha afegit Àlvaro- i així ho vam proposar amb una sèrie d’esmenes que no es van acceptar, esperem que aquest reconeixement legislatiu siga suficient per a desenvolupar polítiques que puguen fer front a aquestes situacions i sobretot prevenir i evitar nous casos de violència obstètrica”.

Des de Compromís s’insta al Ministeri de Sanitat a prendre mesures urgents mitjançant l’Observatori de Salut de les Dones contra la violència obstètrica atenent a què la CEDAW en la seua sentència recorda que els Estats tenen l’obligació d’adoptar mesures apropiades a fi de modificar o abolir no només les lleis i reglaments, sinó també costums i pràctiques que constituïsquen discriminació contra les dones. “A més a més, cal recordar que l’Estat espanyol té l’obligació de proporcionar una reparació plena, inclosa una indemnització financera a la víctima, de la mateixa forma que amb les condemnes precedents de les quals encara no sabem si això s’ha produït ja”, ha assegurat Àlvaro.