Bota al contingut principal

Compromís ha celebrat este matí al Parc de la Canaleta de Mislata l’acte de campanya ‘Ciutats pel clima’ que ha reunit al candidat a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, a l’alcalde de València i candidat a la reelecció, Joan Ribó, a l’alcalde de Manises i candidat a la reelecció, Jesús Borràs, a Rosa Mª García, candidata a l’alcaldia de Quart de Poblet, Ricard Barberà, candidat a l’alcaldia de Xirivella i Silvia Maiques, candidata a l’Alcaldia de Mislata.

En l’encontre metropolità Compromís ha plantejat com a eix de les seues propostes per a la pròxima legislatura la necessitat de transitar cap a ciutats més verdes i que tinguen en compte els reptes que el canvi climàtic posa al davant: millors connexions amb transport públic entre municipis, millors connexions amb bicicleta també entre ciutats amb nuclis urbans que limiten uns amb altres (com és el cas de l’Horta Sud amb València), aposta pels espais verds, fre a l’ampliació de grans infraestructures altament contaminants (com el Port de València o l’aeroport de Manises) i millora de la qualitat de vida a les ciutats.

En eixe sentit Baldoví ha assenyalat que “per a lluitar contra el canvi climàtic també hem de canviar la manera que tenim de moure’ns. Que s’utilitze menys el cotxe. Però per a fer-ho possible hem de donar alternatives al cotxe. I només Compromís ha plantejat una proposta seriosa i ambiciosa per a ampliar la xarxa de MetroValència i el TRAM. Perquè arribe a més municipis, perquè tinga més freqüència i que tot el món puga arribar a casa, la universitat o el treball d’una manera sostenible”.

La proposta de Compromís per a MetroValència planteja prolongar la línia 10 pel centre històric de la ciutat fins a Orriols passant per Pont de Fusta, vertebrant el nord i el sud de la ciutat , donant ús a l’estació del Mercat Central, abandonada pel PP després d’invertir 33 milions d’euros. Avançar en el duplicat del túnel Bailén-Colón per millorar les freqüències de tota la xarxa. Completar el projecte de tramvia orbital (Nova Línia 6), des de Nou d’octubre seguint un traçat per la ronda exterior. Ampliar les Línies 1 i 2 des de Bailén fins a l’hospital La Fe. Recuperar el projecte de prolongació de l’actual línia 9 des de Riba-roja de Túria fins a Vilamarxant. Crear una nova línia de metro que arribe fins al Barri del Crist que transcorrerà per Xirivella, Aldaia i Alaquàs. I ampliar la xarxa de metro fins a Tavernes Blanques (Línia 7).

Compromís també planteja ampliar l’horari de Metrovalència fins a les dos de la matinada entre setmana i durant 24h els caps de setmana.

Així mateix Baldoví ha assenyalat que “cal seguir reclamant, d’una vegada per totes les competències de rodalies per a fer una xarxa valenciana, amplia, ràpida que arribe a tots els racons del territori amb els corresponents fons per al finançament”.

Per la seua banda l’alcalde Joan Ribó ha posat en valor la renaturalització del Nou Llit del Túria el gran projecte a escala metropolitana que planteja Compromis per convertir este espai en un pulmó i element de connexió entre municipis. Una actuació que també suposaria la connexió del parc natural del Túria amb l’albufera

Segons ha explicat Ribó “este plantejament requereix de molta col·laboració i de lideratges compartits, així com de recursos. La renaturalització del llit del Túria és un projecte engrescador que aglutina a tots els municipis de l’horta sud que suposarà facilitar la continuïtat dels espais naturals i paisatgístics, en particular atenent als itineraris ciclistes i per vianants”.

L’alcalde de València s’ha referit també a aquells que diuen que volen lluitar contra el canvi climàtic però després no actuen en conseqüència, “no es pot dir que es vol lluitar contra el canvi climàtic i després voler ampliar el port de València que acabarà amb l’Albufera i les platges del sud, i que suposarà milers de camions dia a dia per tota l’àrea metropolitana de València. No es pot dir que se vol lluitar contra el canvi climàtic i estar a favor d’ampliar aeroports o autopistes sense justificació”.

L’alcalde de Manises Jesús Borràs i la resta de companys de l’àrea metropolitana han explicat les problemàtiques que planteja la proximitat de l’activitat de l’aeroport a la vida dels veïns del seus municipis per als quals demanen solucions al govern central. Així mateix han explicat els reptes que tenen per davant per aconseguir un millor transport públic metropolità i avançar cap a ciutats més verdes.