Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat unes preguntes parlamentàries dirigides al Consell per conèixer quines mesures té previst posar en marxa per combatre les altes temperatures i les onades de calor al territori valencià.

Com explica la diputada Paula Espinosa, “volem saber que, tenint en compte que unes aigües més càlides contribueixen al fet que es produeixen tempestes més intenses, inundacions i ratxes fortes de vents, entre altres impactes, quines mesures i dispositius de prevenció te previst el Consell dur a terme en cas d’emergència”.

“En els últims dies -ha afegit Espinosa- hem patit en la pràctica totalitat del territori valencià unes elevadíssimes temperatures que han arribat fins als 40ºC a les comarques de l’Horta Sud, el Camp de Túria o el nord de la Ribera Alta. Tant és així que aquest mes de juliol podria passar a la història pels rècords tèrmics que s’han assolit i la persistència d’aquests valors, tant a la superfície terrestre com marina”.

“Hi ha elevades temperatures a la mar a tot el litoral valencià i una calor extrema que resisteix als pobles i ciutats, fins i tot en acabar el dia. El govern valencià ha d’estar preparat per als efectes que esta situació extrema pot tindre en la població”, ha explicat la parlamentària.

Per la seua banda el també diputat de Compromís, Juan Bordera, ha advertit que “davant un estiu excepcional en quant a la cruesa i intensitat dels incendis que s’estan patint en països de la conca mediterrània, el govern valencià ha de prendre mesures excepcionals al respecte”.

“Estem vivint un estiu amb temperatures desbocades en superfície i en els oceans, amb rècord absolut al Mediterrani, a l’Antàrtic se li complica la formació de gel, la circulació de les corrents a l’Atlàntic està entrant en paràlisi, cau granís de la grandària de punys i els incendis són cada vegada més recurrents”.

Per a Bordera “qualsevol persona amb dos dits de front ha d’estar molt preocupada pel que està passant, però lamentablement trobem un corrent negacionista, que com davant l’augment dels fenòmens extrems ja no poden negar el problema, ara tracten d’atribuir-ho a factors externs”.

“És molt preocupant -ha afegit el diputat- que partits que juguen al negacionisme climàtic com Vox hagen arribat als governs de la mà del PP, per això des de Compromís instem a l’executiu valencià a no entetindre’s en debats estèrils i posar damunt de la taula tots els recursos possibles per a la prevenció i extinció d’incendis, així com impulsar mesures que atenguen a l’emergència climàtica que patim”.

“Els impactes desastrosos en la gent, les economies i els ecosistemes pels registres de temperatures i fenòmens climàtics extrems que patim s’han de previdre i combatre amb determinació, sinó ho entén així el govern valencià les conseqüències poden ser nefastes”, ha conclòs Bordera.