Bota al contingut principal

Hui s’ha conegut un nou capítol en la història del macro PAI de Llíber. Esta promoció urbanística la va aprovar el municipi de la Marina Alta l’any 2000 i ara, l’Ajuntament de Llíber liderat pel Partit Popular pretén executar sense adaptar aquell projecte a les demandes legals actuals i tenint una llicència d’impacte ambiental de l’any 1990.

Gerard Fullana i Ximo Perles diputats de les Corts Valencianes i de la Diputació d’Alacant respectivament i representant a Compromís, han interposat una demanda davant la Guàrdia Civil de Calp hui divendres 28 de juliol. En el document presentat s’adverteix d’un possible delicte mediambiental on l’empresa promotora VAPF i l’Ajuntament de Lliber serien responsables directes. Ja que, i segons els fets denunciats i que s’il·lustren en diverses imatges al llarg del document, estes darreres setmanes s’han produït treballs sobre el terreny on volen desenvolupar el macro PAI de Llíber amb gran maquinària i provocant moviments de terra, extracció de roques i altres moviments que alteren el paisatge natural. Tot açò sense tenir la pertinent llicència urbanística tal com determina la normativa.

Esta denúncia es va fer també per part de desenes de persones integrants de la plataforma ciutadana “Salvem la Vall”. Esa associació demandà explicacions a l’equip de govern respecte a estes actuacions públicament al plenari de Llíber i allí l’alcalde va acceptar que les actuacions que s’estaven fent actualment sobre la muntanya llarga no tenen llicència. Tot açò ha portat els valencianistes a prendre una decisió: denunciar davant les autoritats pertinents les actuacions que l’empresa promotora està realitzant amb el silenci administratiu i la passivitat de l’Ajuntament.

Este nou capítol se suma ja a un extens expedient de contradiccions i informes desfavorables a la construcció d’este projecte. La setmana passada coneixíem un informe que determinava que estes quasi 500 noves cases que pretenen construir-se en una de les poques muntanyes verges de la comarca (Muntanya Llarga) suposaven un greu perill per a tots els pobles de la Vall del Pop, ja que esta construcció podria deixar durant mesos sense aigua pobles com Llíber, Alcalalí o Benissa.

Després es va fer públic un informe de la Conselleria de Medi Ambient que adverteix a l’Ajuntament que estes cases mai podrien tenir la cèdula d’habitabilitat perquè no garanteix el compliment de les característiques bàsiques d’habitabilitat per no tenir suficients recursos hídrics.

En paraules del diputat Gerard Fullana: ” Esta denúncia és en nom i representació de totes les persones que no volen veure com es destrueix la seua Vall i es posa en perill tenir serveis bàsics com l’aigua. L’empresa diu que està netejant camins i la maquinària que allí hi ha i els treballs que s’estan fent diuen tot el contrari”.

Per la seua part Ximo Perles ha destacat: “Esta denúncia es posa perquè l’Ajuntament ens està donant unes explicacions poc convincents. Ens diuen que hi ha aigua garantida, però no de quina forma, ens diuen que estan netejant camins, però ho fan en maquinària pesant i extraent terra. Tot això mereix ser aclarit i si no és administrativament, serà judicialment”