Bota al contingut principal

Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts amb què planteja garantir la continuïtat dels avanços aconseguits blindant les lleis 8/2017 integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana i la llei 23/2018, d’igualtat de les persones LGTBI.

Segons explica el diputat Francesc Roig “les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals al nostre territori han viscut importants avanços en el reconeixement dels seus drets i llibertats gràcies, sobretot, a l’aprovació de dos lleis i al desplegament d’un seguit de polítiques públiques des del Consell del Botànic”.

La primera d’elles va suposar un avanç significatiu en la situació de les persones trans garantint el seu dret d’autodeterminació de gènere des d’una òptica despatologitzadora de la seua realitat. De la mateixa manera la llei LGTBI, va establir un marc d’actuació dels poders públics per a què vetlaren pel reconeixement i garantia dels drets de les persones LGTBI amb l’impuls de polítiques en eixe sentit, així com la no-discriminació en els diferents àmbits de la societat.

Cal destacar que estes lleis van crear diferents òrgans de participació ciutadana, com ara el Consell Consultiu Trans i el Consell Valencià LGTBI en els quals es troben representats tant les administracions competents com les organitzacions, entitats i associacions dedicades a la defensa dels drets LGTBI.

A més, en 2022 es va aprovar l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-27 que suposa l’instrument de coordinació de les polítiques LGTBI del Consell. Una estratègia aprovada pel Consell Valencià LGTBI i que es compta amb tres línies estratègiques: reconéixer des de les institucions al col·lectiu LGTBI i establir espais de participació; implementar actuacions de reconeixement de drets per a les persones LGTBI; i sensibilització sobre la diversitat LGTBI, atenció a les víctimes per LGTBIfòbia i reconeixement de la memòria LGTBI.

“El col·lectiu LGTBI -ha afegit Roig­- fa front en el seu dia a dia a múltiples obstacles. La lluita del moviment LGTBI i el treball a les institucions han possibilitat que la nostra societat se situe al capdavant d’Europa i del món en matèria de defensa i reconeixement dels drets i llibertats de les persones gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals”.

“Ara amb l’arribada de l’extrema dreta de Vox a l’executiu valencià de la mà del PP tots els avanços aconseguits estan en perill. Estem veient com en molts ajuntaments, com en el cas del de València, estan desapareixent regidories d’Igualtat i polítiques LGTBI pels pactes del Partit Popular amb l’extrema dreta. Les persones LGTBI ens enfrontem tots els dies a molts problemes i per això no ens resignem. És tasca de totes i tots no només consolidar i protegir tots els avanços dels últims anys sinó seguir avançant i construint una societat orgullosa de la seua diversitat, més inclusiva i igualitària”. En eixe sentit Compromís planteja continuar desplegant les actuacions recollides en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-27 i realitzar els informes d’avaluació de la mateixa de forma periòdica.

Així mateix amb esta iniciativa parlamentària s’insta a què qualsevol modificació legislativa al respecte siga consensuant amb el Consell Valencià LGTBI i Consell Consultiu Trans i el conjunt del moviment associatiu en defensa dels drets LGTBI, “d’esta manera estes lleis quedarien blindades”.

Finalment Compromís proposa que es mantinguen o s’incrementen les partides pressupostàries necessàries per poder implementar totes les actuacions previstes en les lleis referides així com en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat LGTBI 2022-27.